Od želje, da bi do konca decembra zaključili pogajanja z Agrokorjem, prodajalci očitno ne odstopajo ne glede vsa tveganja za izvršitev transakcije, ki so povezana s pridobitvijo dovoljenj regulatorjev in zagotovitvijo kupnine, nevarnost izčrpavanja Mercatorja, tveganja za njegove zaposlene in domačo živilsko-predelovalno industrijo. Vsaj dosedanji izkupiček pogajanj pa je pokazal, da jih narekuje Agrokor.

Za 170 milijonov evrov sinergij

Spomnimo, da smo v soboto v Dnevniku razkrili vsebino osnutka prodajnega sporazuma, iz katerega je bilo razvidno, da so prodajalci pristali na kar enoletni rok za plačilo kupnine. V primeru, da Agrokorju v letu dni ne bi uspelo dobiti soglasij regulatorjev konkurence na štirih trgih ali če mu ne bi uspelo zbrati sredstev za plačilo kupnine, bi moral prodajalcem plačati kazen v višini zgolj 5 odstotkov kupnine, torej okoli 20 milijonov evrov. V osnutku so sicer navedene zaveze, ki naj bi jih Agrokor po pridobitvi 75-odstotnega lastniškega deleža jamčil Mercatorju, zaposlenim in dobaviteljem, vendar se je Agrokor zgolj pripravljen po najboljših močeh truditi za njihovo uresničitev. Sankcije za kršitev že tako ali tako ohlapno določenih zavez v nam dostopnih dokumentih niso zapisane.

Ob tem ne gre spregledati, da je Agrokor v več internih dokumentih, ki smo jih objavili v minulih mesecih, navedel, da bi lahko že v prvem letu ustvaril do 170 milijonov evrov sinergij. Zdaj smo pridobili še nezavezujočo ponudbo, ki jo je Agrokor sredi oktobra poslal prodajnemu konzorciju. Prodajalci Mercatorja so torej seznanjeni, na kakšen način namerava Agrokor že v prvem letu privarčevati 170 milijonov evrov. Kot je razvidno iz tabele, bi Agrokor sinergije ustvaril v prvi vrsti na račun dobaviteljev in zaposlenih, tudi na sedežu družbe v Sloveniji, vendar prodajalci niso vključili primernih varovalk, ki bi Agrokorju takšne namere preprečile.

Medtem ko prodajalci nerazumno hitijo s podpisom prodajnega sporazuma, pa se po trditvah nekaterih bančnih virov zapleta pri sklenitvi dogovora o bodočem kreditiranju Mercatorja. Kot razkrivajo tudi dokumenti Unicredit banke, ki smo jih nedavno objavili, želijo Agrokorjevi financerji zagotovila bank, ki so lastnice in upnice Mercatorja, da po prodaji Mercatorja ne bodo odstopile od kreditnih pogodb. Še več; želijo celo zagotovila, da bodo tudi ob zapadlosti posojil še naprej kreditirale Mercator, ki ima skupno za 1,1 milijarde evrov obveznosti do finančnih institucij. Ravno na nevarnost, da bi Mercator zaradi prodaje ostal brez financiranja, je večkrat in nazadnje včeraj opozorila tudi njegova uprava.

Mercator posredoval prodajalcem gradivo za zaščito njegovih interesov

Potem ko so se pojavile informacije, da prodajni konzorcij hiti s pogajanji, je včeraj uprava Mercatorja, ki s potekom pogajanj sploh ni seznanjena, pozvala prodajalce, naj v najboljši možni meri zaščitijo finančno stabilnost Mercatorja in interese zaposlenih. Mercator jim je posredoval tudi pogajalska izhodišča za sklenitev dogovora z domnevnim konzorcijem kupcev, na podlagi katerega bi Mercator Agrokorjevim financerjem omogočil skrbni pregled. Vendar do pogajanj, kot je znano, ni prišlo, saj se nobena od mednarodnih finančnih institucij ne želi vključiti v pogajanja. Banke, ki vodijo prodajni postopek za Mercator, na drugi strani ne moti, da se pogajajo zgolj z Agrokorjem, čeprav njegovo finančno stanje ne zagotavlja niti možnosti plačila kupnine niti zaščite interesov preostalih udeležencev te transakcije. Očitno so lastniki Mercatorja že pristali na to, da bodo pogodbo o nakupu delnic podpisali zgolj z Agrokorjem. Vsaj doslej niso zahtevali niti razveljavitve prodajne pogodbe v primeru, da se niti v letu dni v prevzem Mercatorja ne bosta neposredno vključila EBRD ali IFC.

Svet delavcev mora biti o spremembah obveščen

Ker dosedanje informacije ne vlivajo zaupanja v pogajalske sposobnosti prodajnega konzorcija, ne preseneča, da ga je uprava Mercatorja pozvala, naj ji da v pregled besedilo prodajne pogodbe, na katero bi mu ob sodelovanju nadzornega sveta, sveta delavcev in socialnih partnerjev poslala morebitne pripombe. Prodajalce je ob tem opozorila, da je po zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju potrebno skupno posvetovanje uprave in sveta delavcev v primeru prodaje družbe oziroma bistvenih sprememb lastništva. Zato želi pridobiti podatke o tem, kdaj in kako nameravajo prodati Mercator.

Glede na to, da so prodajalci pripravljeni pristati na enoletni rok, v katerem naj bi Agrokor šele iskal vire za financiranje prevzema, ni presenetljivo, da je uprava Mercatorja ponovno opozorila tudi na škodo, ki bi lahko nastala družbi v času med morebitno sklenitvijo prodajne pogodbe in izvršitvijo oziroma neizvršitvijo transakcije. Prodajalce je pozvala, naj pri svojih odločitvah upoštevajo, da je v prihodnjem letu glede na razmere na globalnih finančnih trgih in splošne gospodarske razmere pričakovana dodatna zaostritev pogojev delovanja, kar bo imelo negativen vpliv tudi na ekonomiko poslovanja Skupine Mercator.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si