Pri nas so dobrodošli ljudje vseh barv, vseh trenirk, belih in črnih, to so tisti, ki so odločili volitve," je včeraj dejal Janković, ki, mimogrede, trenirke ni imel oblečene.

Spomnimo, minuli petek je bil na spletni strani stranke SDS objavljen zapis domnevnega avtorja Tomaža Majerja, ki je skušal podati odgovor na "dilemo", zakaj je na predčasnih parlamentarnih volitvah slavila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Po oceni Majerja in njegovih prijateljev je bilo na blokovskih voliščih v večjih mestih po državi mogoče opaziti množično udeležbo volilcev s tujim naglasom, oblečeni naj bi bili v trenirke, na rokah pa naj bi imeli s kemičnim svinčnikom napisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici.

Med koncem tedna so o trenirkah množično začeli pisati slovenski uporabniki družabnega omrežja Twitter. Poleg šaljivih, ciničnih in kritičnih komentarjev na račun Majerjevega zapisa so tviteraši sklenili, da se bodo v ponedeljek zvečer na Prešernovem trgu v Ljubljani dobili na pravcatem "trenirkameetu". Predpisano oblačilo - trenirka.

In včeraj se je res zbrala množica ljudi, med njimi tudi nekaj znanih. "Pokazali smo, da smo vsi trenirkarji. Čas je, da trendom zastraševanja in hujskanja proti drugačnim rečemo ne. Mar nam je tudi za pravice drugih, saj ko bodo kršene naše, ne bo dovolj, da bomo kričali le mi, takrat se bodo morali za nas postaviti drugi," je povedal udeleženec srečanja Aleš Črnič, sicer profesor religiologije na FDV. Dnevnikovega kolumnista Gorana Vojnovića je objava na spletni strani SDS razveselila, češ, stranka je končno pokazala svoj pravi obraz. "Nikoli se niso želeli jasno distancirati od nestrpnih stališč, zato objava odtehta nadaljnje sprenevedanje," je povedal in priznal, da je nezadovoljen, ker je bilo na Prešernovem trgu več novinarjev kot ljudi v trenirkah.

Relativno majhno število udeležencev pa ni zmotilo spletnega stratega Vuka Ćosića. "Če bi bilo lepše vreme, bi bilo vsekakor več trenirk. A zbrani so pokazali, da jim je res mar. Ljudje so očitno postali občutljivi na razliko med svobodo govora in sovražnim govorom," je pojasnil. Beko Gavranović se je shoda udeležil v družbi svoje žene, oba sta bila oblečena v trenirko. "Janša je pokazal, zakaj je izgubil volitve in po vsej verjetnosti jih ne bo dobil nikoli več. V besedilu so zapisane stvari, nesprejemljive za 21. stoletje, ko ne gre več tako, da bi podporo javnosti dobival na podlagi sovraštva. Danes s tem le še izgubljaš," je poudaril.

Pirc-Musarjeva že vložila ovadbo

Vložitev ovadbe proti Majerju zaradi sovražnega govora je na svojem twitter računu ta konec tedna napovedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in jo včeraj popoldne tudi uresničila. Zaradi znamenj kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je na tožilstvo vložila ovadbo tako zoper pisca besedila kot tudi zoper upravljalca spletne strani. "Zapis ločuje med volilci slovenske narodnosti, priseljenci in pripadniki mešanih zakonov z namenom prikazovanja vodljivosti slednjih, možnosti enostavne manipulacije z njimi, pa čeprav glede vprašanja, na katera je pravna država že dala odgovor. S slikovitimi opisi v prispevku pa želijo bralcu ustvariti vtis o njihovi manjvrednosti, češ da jim je tuja slovenska kultura oblačenja še posebno v nedeljo in na volilni dan, da so neumni, saj si številke ne morejo zapomniti," so pred vložitvijo ovadbe Pirc-Musarjeve povedali na uradu informacijskega pooblaščenca.

Türk "pritisnil" na pristojne organe

Predsednik republike Danilo Türk je pojasnil, da je objava Majerjevega prispevka na strani SDS skrb zbujajoča, zato ga ne preseneča, da je v javnosti že povzročila veliko negodovanja. Po Türkovem mnenju v prispevku zasledimo elemente, ki presegajo pravico do svobodnega izražanja mnenja, poleg tega pa vsebujejo elemente sovražnega govora. Türk od pristojnih organov zato pričakuje, da bodo primer raziskali in ustrezno ukrepali, vse, ki nastopajo v javnem prostoru, pa poziva k premisleku in odgovornemu ravnanju.

Kritični so tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Majerjev zapis so obsodili, saj je poln nacionalističnega in izključevalnega diskurza, ki vsebuje tudi elemente sovražnega govora. Vse politike pozivajo, naj se zavedajo svojega položaja in vpliva ter s tem povezane odgovornosti.

Janševo razumevanje sovražnega govora

Na preštevilne očitke o vsebini zapisa se je včeraj odzval prvak stranke SDS Janez Janša. Poudaril je, da je treba vzpostaviti enaka merila o tem, kaj je sovražni govor. Navedel je primer Dnevnikove kolumnistke Tanje Lesničar - Pučko, ki je SDS v preteklosti oklicala za fašistoidno, obregnil pa se je tudi ob Mladinino objavo slike Brezjanske Marije s podgano v naročju.

Glede Majerjevega zapisa je poudaril, da mora biti vsak ponosen na svoje nacionalno poreklo. "Če nekoga imenuješ po tem, kar je, potem je lahko ponosen na to, in to zagotovo ni sovražni govor. Če mene nekdo imenuje Slovenec, to zame ni sovražni govor. Če nekoga, ki je Srb, nekdo imenuje za Srba, to ni sovražni govor," je povedal Janša in ponovil, da SDS na spletu objavlja različna mnenja, ki ne odražajo nujno stališča stranke.

V Pozitivni Sloveniji se z Janševim stališčem ne strinjajo. "Zgroženi smo nad dejstvom, da je zapis še vedno na njihovi spletni strani. Gre za nesprejemljivo kršenje ustave in kazenskega zakonika," je povedal Roman Jakič in pozdravil ovadbo informacijske pooblaščenke in preostale spodbudne odzive. Jakič je tudi spomnil, da je bil Janša deležen kratenja človekovih pravic, zato bi bilo opravičilo za napako na mestu. "Vabilo za Janšo na pogovore za vstop v koalicijo pa ostaja," je navrgel Jakič.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik pričakuje, da bo zaradi Majerjevega zapisa podana ovadba. Sicer mora o kazenskem pregonu odločiti tožilstvo, po njenem mnenju pa se je v zapisu poleg sovražnega govora pojavil še sum o zlorabi volilnih imenikov, kar jo posebno skrbi. "Ljudje so prepoznali, da v analizi ni kaj dosti strokovnosti. Tudi odzivi, ki so obrnjeni rahlo humorno, kažejo na resnost ali neresnost kakšnih izjav," je povedala.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je povedal, da gre za povsem neprimeren zapis, ki je upravičeno vzbudil ogorčenje državnih organov, institucij in posameznikov, ki se čutijo prizadete. Tako so Majerjevo objavo včeraj obsodili tako v LDS kot v strankah SD in SLS, le v NSi so menili, da besedilo ne vsebuje elementov sovražnega govora.

Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije, je zadovoljen, ker so volilci izrekli ne politiki izključevanja in nazadnjaštva. Zadnje reakcije Janše in SDS po njegovih besedah ne dokazujejo zgolj tega, da se protagonisti težko sprijaznijo s porazom in iščejo nove konspirativne razlage. "Za dosego svojih političnih ciljev so znova pripravljeni na podpihovanje nizkotnih ksenofobičnih čustev."

Opozoril je tudi na Janšev nastop v oddaji Pogledi Slovenije (v kateri je izražal avtorju sorodna stališča, op. p.), sosledje s petkovo objavo domnevnega avtorja Tomaža Majerja in nato množična distribucija pisma ta konec tedna po njegovem mnenju kažeta na načrtovano dejanje organiziranega in premišljenega razpihovanja sovraštva. "Vse z namenom, kot domnevamo, da se hujskaško relativizira volilni izid, umaže ime zmagovalca volitev in znova nacionalistično usmerjeno polarizira ljudi," je pojasnil Štrajn.