Ves sklop se je v minulem letu oblikoval v negotovih okoliščinah, saj je njegova uresničitev povezana z zmogljivostjo prizorišč, ta pa so, kot je znano, botrovala osrednjim zapletom EPK. Prvotno se je Terminalu 12 obetalo lastno "vzletišče" v napovedanem kompleksu Maks, ki za gostitev osrednjega programskega sklopa ne bo pravočasno zgrajen, možna kandidatka pa je bila nato nekdanja tovarna TVT Boris Kidrič. Kljub načrtom je v tem trenutku že potrjeno, da bodo dogodke najbolj prestižnega programskega sklopa EPK gostile že obstoječe lokacije, kot so SNG Maribor, Trg Leona Štuklja, Umetnostna galerija, Univerzitetni športni center Leona Štuklja in hipodrom v Kamnici.

Vodstvo zagrozilo z odstopom

Sicer pa težave zavodu Maribor 2012 še naprej povzročajo neizpolnjene obveznosti partnerskih občin. Mitja Čander je tako včeraj napovedal svoj odstop z mesta programskega direktorja zavoda, če občine ne bodo zagotovile obljubljenega denarja za projekt EPK, ki mu do začetka manjka le še mesec dni. Doslej je edini vse svoje obveznosti do zavoda poravnal Ptuj, medtem ko je največ denarja v njegovo blagajno, 1,7 milijona evrov, dolžan Maribor. Čandra skrbi pomanjkanje odgovornosti financerjev tik pred začetkom "največje nacionalne zgodbe naslednjega leta", kot jo je poimenoval, roka, do katerega pričakuje izpolnitev obveznosti, pa ni določil. Možnost svojega odstopa je potrdila tudi direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, ki pravi, da ne morejo prevzeti odgovornosti za izvedbo projekta, če zavod s strani ustanovitelja ne prejme denarja.

Na Mestni občini Maribor se na Čandrovo grožnjo z odstopom ne nameravajo odzvati, saj pravijo, da je to stvar zavoda Maribor 2012. Pojasnili so, da je zamuda pri izplačilu posledica "splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije", plačilo naj bi bilo izvedeno takoj, ko bo mogoče, nazadnje pa so izvedbo izplačila napovedali do srede tega tedna.