Podatki so še zlasti zaskrbljujoči v zveznih deželah nekdanje Vzhodne Nemčije, kjer se je pričakovana življenjska doba znižala s 77,9 na 74,1 leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podatke je danes objavil časnik Saarbrücker Zeitung, ki se sklicuje na uradni odgovor nemške vlade. Ta je odgovor pripravila na zaprosilo opozicijske Leve stranke, ki je izšla iz nekdanje socialistične stranke Vzhodne Nemčije.

Vlada v odgovoru sicer ne navaja razlogov za tak upad pričakovane življenjske starosti, bo pa o tem vprašanju 15. decembra razpravljal spodnji dom parlamenta bundestag.

Leva stranka je podatke zahtevala v okviru poziva vladi, naj prekliče reforme o načrtovanem dvigu upokojitvene starosti s 65 na 67 let, poroča dpa. V stranki so prepričani, da upokojitev pri 67. letih ni nič drugega kot program krčenja pokojnin, ki bo najbolj prizadel tiste z najnižjimi dohodki.

Največja opozicijska socialdemokratska stranka (SPÖ) je v začetku meseca prav tako napovedala, da se bo borila proti pokojninski reformi.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata ima Nemčija največ prebivalcev, starih nad 65 let. Njihov delež znaša kar 20,6 odstotka celotne populacije, še navaja dpa.