1. Köln

Nemška mesta so po vsej Evropi poznana po številnih božični sejmih in božični sejem v Kölnu velja za dedka vseh sejmov, poroča Lonely Planet. Obisk mestne katedrale in srednjeveškega božičnega sejma dajeta piko na i božičnemu utripu mesta. Sejem v mestu se je pričel že 21. novembra in bo potekal vse do 23. decembra.

Kaj kupiti? Tradicionalne lesene punčke, igrače za otroke in klešče za drobljenje orehov so zgolj tri izmed mnogih idej, ki jih ponuja mesto.

2. Dunaj

Baročna arhitektura prestolnice Avstrije v božičnem času zažari v popolnoma novi luči. Center mesta, ki je tudi Unescova svetovna dediščina, pa ponuja ogromno ulic in uličic za sprehode in odkrivanje skritih kotičkov. Zaradi svoje bližine je Dunaj prijetna izletna točka. Vožnja z vlakom vam bo vzela dobre štiri ure, z avtom pa boste, če ne bo gneče, na Dunaj prispeli še hitreje. Tudi na Dunaju sejem traja vse do božičnega večera.

Kaj kupiti v mestu ob modri Donavi? Zagotovo Mozartove kroglice, opevano Sacher torto, ročno pihano steklo, sveče, nakit pa tudi leseni izdelki naj bi bili vredni svojega denarja.

Foto: Reuters

3. Bruges

Glavna atrakcija božičnega sejma tu je zagotovo snežno-ledena skulptura, ki je postavljena v velikem šotoru. Za obisk prazničnega Brugesa imate čas vse do 3. januarja 2012, ko se bo sejem za eno leto poslovil.

Iz Belgije zagotovo ne morete oditi brez odlične belgijske čokolade, keramičnih izdelkov in udobnih, ročno izdelanih tkanin.

4. Strasbourg

Legenda pravi, da naj bi bil Strasbourg prvo mesto, ki je imelo božično jelko. Božični sejem je del tradicije, saj je v božičnem času prisoten že vse od leta 1570. Sejem se je letos pričel 26. novembra, čas za ogled sejma in obisk prazničnega mesta pa imate vse do zadnjega dne leta, ki se izteka.

Kaj kupiti? Lonely Planet priporoča nakup božičnih okraskov, ki jih tu izdelujejo že vse od 17. stoletja.

Foto: Reuters

5. Praga

Praga, ki jo mnogi popotniki opisujejo kot povečano Ljubljano ali pa kot mesto, ki v sebi združuje vse dobro, kar ponujata Ljubljana in Dunaj, bo v prazničnem duhu žarela vse do 8. januarja. Poleg nakupa lesenih igrač, kristala in češkega stekla si morate ob obisku mesta zagotovo privoščiti tudi kozarec kuhanega vina in medenega likerja. Mnogo Čehov pa priporoča obiskovalcem, da poskusijo liker Becherovka, ker naj bi imel okus po božiču.