SDS na svoji spletni strani pod komentarji navaja različna mnenja, to pa niso stališča stranke, je pred današnjo sodno obravnavo v zadevi Patria poudaril Janša.

Analiza nestrpnosti na spletni strani SDS

Avtor, pod besedilo je podpisan Tomaž Majer, med razlogi za Jankovićevo zmago na volitvah navaja "radodarnost z državljanstvi", grožnje volivcem in zlorabo volilnih imenikov. Kor je avtor zapisal na spletni strani SDS, je bilo "na blokovskih voliščih" opaziti množično udeležbo "volivcev s tujim naglasom" ter "volivcev v športnih oblačilih (trenirkah), ki so imeli na roki s kemičnim svinčnikom napisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici".

"Do svojega mnenja ima pravico tako Tomaž, kot Zoran in Danilo. To pravico do izražanja različnih mnenj je treba braniti in zaradi tega SDS tega stališča tudi ni umaknila s spletne strani, čeprav to ni njeno stališče," je dejal.

Foto: Bojan Velikonja

Na novinarsko vprašanje, kako komentira sovražni govor v besedilu, je Janša odvrnil z vprašanjem: "Kaj v tem besedilu je sovražni govor in kaj naj jaz komentiram?"

Ko vsebina zapisa na spletni strani stranke SDS postane tarča posmeha

Glede izpostavljanja nacionalnega izvora najverjetnejšega novega slovenskega mandatarja Janša pravi: "Če nekoga, ki je Srb, nekdo imenuje za Srba, to ni sovražni govor." Meni namreč, "da mora biti vsak ponosen na svoje nacionalno poreklo in zaradi tega naj nihče ne skriva tega. Če nekoga imenuješ po tem, kar je, mislim, da je lahko on ponosen na to in to zagotovo ni sovražni govor," je še dejal.

Čebašek Travnikova in Zalar menita, da je treba navedbe v zapisu na spletni strani SDS raziskati

Pobudo, da "takoj in odločno in javno obsodi nestrpnost do skupin, ki niso z Janezom Janšo in SDS", je prejela tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je ob robu današnje novinarske konference Društva za nenasilno komunikacijo povedala, da mora o kazenskem pregonu mora odločiti tožilstvo.

"Mi smo samo opozorili na nesprejemljive zapise oziroma analizo, ki to najbrž niti ni, in ki v ospredje postavlja tiste volivce, ki niso volili za eno od desnih strank," je pojasnila in dodala, da v bistvu gre za dve zadevi.

"Poleg sovražnega govora je tu še nedovoljeni pritisk na volivce, kar je v tem dopisu mene najbolj zaskrbelo, in za morebitno zlorabo volilnih imenikov, na kar je prav tako postala pozorna informacijska pooblaščenka," je poudarila varuhinja.

Ob tem varuhinja pravi, da jo po eni strani "zelo skrbi" glede klime, ki se ustvarja v Sloveniji, po drugi pa vidi, "da so ljudje prepoznali, da v tej analizi ni kaj dosti strokovnosti". Pa tudi odzivi, ki so nekateri rahlo humorno obrnjeni, kažejo na resnost ali neresnost kakšnih izjav, pravi.

Kljub temu Čebašek Travnikova ocenjuje, da so navedbe v "tem dopisu tako resne, da jih je treba raziskati in ugotoviti, ali je res šlo za kazniva dejanja".

Foto: Jaka Adamič

Zalar izjavo označuje kot neprimerno

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je ob robu novinarske konference ocenil, da gre za povsem neprimerno izjavo, ki je upravičeno zbudila ogorčenje tako državnih organov, institucij in posameznikov, ki se čutijo prizadete.

"Iz tega zapisa bi se dalo sklepati, da si SDS predstavlja Slovenijo kot državo s prvorazrednimi in drugorazrednimi državljani in to je nekaj, kar je popolnoma skregano z demokratičnimi principi in sam sem res ogorčen nad tem," je ob robu novinarske konference Društva za nenasilno komunikacijo še poudaril Zalar.

Informacijski pooblaščenec v zapisu na spletni strani SDS vidi znake kaznivega dejanja

Zapis na spletni strani SDS po mnenju informacijskega pooblaščenca ločuje med volivci slovenske narodnosti, priseljenci in pripadniki mešanih zakonov z namenom prikaza vodljivosti slednjih, možnosti enostavne manipulacije z njimi. S slikovitimi opisi iz prispevka pa želijo pri bralcu ustvariti vtis o njihovi manjvrednosti, so prepričani.

Kot so še zapisali, ustava razglaša za protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter vsakršno razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva ali nestrpnosti. Navajajo tudi eno od odločitev ustavnega sodišča, iz katere izhaja, da je Slovenija po ustavi država vseh svojih državljank in državljanov, ki so enakopravni ne glede na to, ali je oseba po svoj rasi, narodnem izvoru, veri ali kakšni drugi osebni okoliščini drugačna od tistih, ki so etnično po svojem izvoru Slovenci.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je ob tem poudarila, da jo kot človeka in državljanko poskusi marginalizacije, prikaza manjvrednosti in stigmatizacije pripadnikov t. i. populacije priseljencev in t. i. mešanih zakonov bolijo. Zato apelira na "strpnost, spoštovanje in modrost".

Foto; Luka Cjuha

Informacijska pooblaščenka že ovadila pisca spornega članka

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ovadbo danes že poslala na pristojno tožilstvo. Ovadila je pisca besedila in podredno upravljavca spletne strani, na kateri je bilo besedilo objavljeno.

Pirc Musarjeva je navedla tudi, da od SDS ali kogar koli drugega ni dobila kakšnih dokazil ali pričevanj glede domnevne zlorabe volilnih imenikov in osebnih podatkov. Vse, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršne koli informacije, so namreč pri informacijskem pooblaščencu pozvali, da jim te čim prej posredujejo, saj avtor kolumne na spletni strani SDS Tomaž Majer piše tudi o domnevnih tovrstnih zlorabah.

Policijska uprava Ljubljana zagotavlja, da bo v skladu s pooblastili preučila, ali obstojajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. "Če bodo ugotovljeni znaki kaznivega dejanja, ki jih določa kazenski zakonik, bodo zbrana vsa potrebna obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo," so navedli za STA.

Uvedli bodo inšpekcijski postopek proti Jankoviću

Informacijski pooblaščenec bo zaradi navedb v besedilu, da naj bi imel Janković na zadnjih volitvah poseben štab, ki se je ukvarjal s klicanjem novih državljanov in je razpolagal s kopijami volilnih imenikov in seznami iz uradnih evidenc prebivalstva, uvedel inšpekcijski postopek. Pri upravljavcih volilnih imenikov in registra prebivalstva, pa tudi pri organizatorjih volilne kampanje bodo tako preverili, ali so sumi o nezakoniti obdelavi osebnih podatkov iz uradnih evidenc utemeljeni.

Nezakonita obdelava osebnih podatkov iz volilnih imenikov je bila sicer že predmet inšpekcijskih postopkov. V primeru volitev v državni zbor 2008 je bilo tako ugotovljeno, da so trije organizatorji volilne kampanje zlorabili volilne imenike za politično oglaševanje v času pred volitvami, so navedli v sporočilu za javnost.

Avtor spornega besedila z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in radodarnost z državljanstvi, ki je bilo objavljeno na spletni strani SDS, obtožuje zmagovalko državnozborskih volitev Pozitivno Slovenijo in njenega prvega moža Jankovića, da naj bi mu zmago zagotovili priseljenci iz nekdanjih jugoslovanskih republik.

Foto: Luka Cjuha

Zapis obsoja tudi Društvo novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije obsoja zapis na spletni strani SDS z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi. Politične akterje so pozvali, naj z neprimernimi izjavami ali drugimi ravnanji ne znižujejo politične kulture in naj "ne zastrupljajo splošne atmosfere v državi".

"V omenjenem zapisu gre za nacionalistični, izključevalni diskurz, ki vsebuje tudi elemente sovražnega govora in nasprotuje enakosti ljudi ne glede na nacionalno poreklo, kar sodi med nesporne civilizacijske pridobitve v okviru koncepta človekovih pravic in svoboščin," so zapisali v upravnem odboru društva.

Dodajajo, da se novinarji kot predstavniki in zavezniki javnosti čutijo dolžni opozarjati na odgovornost za izrečene javne besede "sploh v času, ko so razmere doma in po svetu še dodatno zaostrene". Javni izrazi nestrpnosti s strani politike in drugih akterjev v javnosti lahko zato po njihovih navedbah "podžigajo konflikte v družbi".

Odzval se je tudi predsednik države Danilo Türk

Predsednik republike Danilo Türk meni, da je objava članka z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi na spletni strani SDS "zaskrbljujoča". V članku lahko zasledimo elemente, ki presegajo pravico do svobodnega izražanja mnenja, vsebovani pa so tudi elementi sovražnega govora, je zapisal.

"Takšno ravnanje je treba odločno zavrniti kot nesprejemljivo prakso v javnem komuniciranju in političnem dialogu," so besede predsednika Türka navedli v njegovem uradu. Predsednik pričakuje, da bodo pristojni organi zadevo raziskali in ustrezno ukrepali.

"Kultura javne besede in političnega komuniciranja je v slovenski družbi težava, s katero se prepogosto srečujemo," meni predsednik. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi to čim prej spremenili, dvignili raven medsebojnih odnosov in izboljšali kulturo dialoga. Vse, ki nastopajo v javnem prostoru v Sloveniji, zato poziva k premisleku in odgovornemu ravnanju.