Za najboljšo slovensko uvrstitev je v Velenju poskrbela Maruša Mišmaš, ki je bila 21. med mladinkami (startalo je 93 tekmovalk). Grosupeljčanka je še lani tekmovala za slovensko reprezentanco na 400 metrov ovire na evropskem ekipnem prvenstvu v Budimpešti, potem pa se je usmerila na srednje proge. V močni konkurenci je potrdila svoj talent. Medtem ko so Slovenci v tekmovalnem smislu pričakovano igrali stranske vloge, je bila spodbudna vrnitev Sonje Roman, ki je med članicami zasedla 29. mesto med 54 tekmovalkami. Pohvaliti kaže še Urbana Jereba, ki je med 114 mladinci zasedel 38. mesto, glede na to, da bo v mladinski konkurenci tekmoval še prihodnje leto, pa bo lahko velenjsko uvrstitev še krepko izboljšal.

"Bilo je izjemno težko. Komaj sem čakala na start. Težko vam opišem, kako živčna sem bila. Bilo mi je dobesedno slabo," je Sonja Roman opisala občutke na evropskem prvenstvu v krosu, kjer je včeraj v Velenju nastopila po letu in pol tekmovalne odsotnosti. Pred tem je namreč nazadnje tekmovala junija lani na evropskem ekipnem prvenstvu v Budimpešti.

"Sicer sem pričakovala, da se bo na osem kilometrov vleklo, a vseeno manj, kot se mi je. Po četrtem kilometru in pol so šli metri počasneje. Lahko rečem, da sem zelo zadovoljna. Pomembno je, da sem se vrnila na sceno. Da sem se pojavila na startu. Tudi z uvrstitvijo nisem bila obremenjena. Toda kot športnica sem si želela biti čim boljša, še posebno pred domačimi gledalci. Ti so res bučno navijali zame. Hvala vsem," je po nastopu v mešani coni nadaljevala Hodošanka ter priznala, da je bila pred startom premalo oblečena.

Med člani je bil izmed šesterice Slovencev najboljši Boštjan Buč, ki je na desetkilometrski preizkušnji zasedel 51. mesto. "Moji tekmeci so bili vsi, ne le Slovenci. Bolj sem se osredotočal na tiste konkurente, ki tekmujejo na 3000 metrov z zaprekami. In z njimi sem se dobro kosal. Po približno štirih kilometrih sem dobil težke noge. Atleti smo na stezi vajeni teči po prstih, tehnika teka na krosu pa je povsem drugačna. Vseeno lahko rečem, da sem s svojim nastopom zelo zadovoljen, saj sem dosegel povprečni čas na kilometer okoli 3 minute in 5 sekund. To pomeni, da bi stezo, dolgo deset kilometrov, lahko pretekel v 29 minutah in pol, kar je sredi decembra dober rezultat," je pojasnil Boštjan Buč.