To je nedavno ugotovil Janez Kete, lastnik Ketinga, ki je zaradi prisilne poravnave Veletekstila, v kateri je ostal brez milijona evrov, moral razglasiti stečaj družinskega podjetja. Spomnimo, Veletekstil je Ketingu dolgoval že 1,4 milijona evrov, zaradi česar je oktobra 2009 na sodišče vložil predlog za izvršbo na osmih stanovanjih, s čimer bi izterjal vsaj del dolga. Vendar je pri tem doživel hladen tuš, saj stanovanja niso bila več v lasti dolžnika. Direktor in lastnik Veletekstila Anton Maglica jih je namreč pol leta prej prenesel na novoustanovljeni Veletekstil Nepremičnine. Zaradi tega prenosa sodišče ni moglo vpisati izvršbe nanje, za nameček pa je šel Veletekstil lani v prisilno poravnavo. V njej je, kot smo poročali, odločilen glas oddal prav Maglica, Keting pa je izgubil več kot dve tretjini svojih terjatev. Tako Keteju ni ostalo drugega, kot da razglasi stečaj Ketinga.

Še preden so se v Ketingu v iskanju pravice obrnili na sodišče, pa je eno od stanovanj, kot rečeno, kupil Matoz. Prodajna pogodba je bila podpisana julija 2009. Za čuda stanovanje tedaj sploh še ni bilo dokončano, kar nam je potrdil tudi Maglica: "Stanovanje, ki ga je kupil Matoz, je bilo prodano pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja in zato tudi za temu primerno kupnino." Po več poskusih se je sicer Matozu šele letos uspelo vpisati v zemljiško knjigo, a stanovanje ni ostalo dolgo v njegovi lasti. Tik zatem ga je prodal podjetju Neprus, ki ima lastnika na Cipru, vodi ga pa Dino Kuharić. V zvezi s tem omenimo, da je Matoz še pred leti prebival v Divači, ki je pičlih nekaj kilometrov oddaljena od Kozine, kjer je doma Maglica. Sedež Neprusa je medtem v bližnjem Povirju.

Na Matoza smo pred dnevi naslovili vrsto vprašanj, med drugim, ali je nakup stanovanja v soseski Markovec v Kopru kakor koli povezan z izvršbo največjega upnika Veletekstila. "Stanovanje v Semedeli sem kupil, kupnina pa je bila plačana neposredno banki, ki je imela vknjiženo hipoteko nad nepremičninami," je bil kratek.

tomaz.modic@dnevnik.si