Medtem ko se je pod nestrpno analizo strukture Jankovićevih volilcev "z vidika novih državljanov" podpisal širši javnosti neznani Tomaž Majer, v stranki SDS poudarjajo, da naj bi šlo za komentar obiskovalca njihove spletne strani, na kateri pa članstva ne preverjajo. Spornega zapisa s svoje včeraj močno obremenjene spletne strani do večera še niso umaknili.

Majer v sicer povolilno analitičnem in slovnično dobro zapisanem besedilu med drugim razmišlja, da je za zmagovalca prvih predčasnih volitev v Sloveniji disciplinirano glasovala večina novih državljanov. "Zagotovo med 180.000 in 200.000 glasov je Janković dobil od novih državljanov. Udeležba v blokovskih naseljih, kjer je največja osredotočenost novih državljanov, je bila namreč neverjetno visoka," je zapisal avtor, ki v svojem besedilu med drugim omenja tudi mreži Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Zveze društev upokojencev, nekatere medije, zlorabo volilnih imenikov ter manipulacije z javnomnenjskimi anketami. Avtor v svoji žaljivi oceni med drugim navaja tudi udeležbo "volilcev v športnih oblačilih (trenirkah), ki so imeli na roki s kemičnim svinčnikom napisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici".

Iz stranke SDS, kjer so tudi odobrili objavo takšne vsebine, so včeraj sporočili, da ne gre za stališče stranke, temveč za komentar obiskovalca njihove spletne strani. "Sam se z nekaterimi ocenami v komentarju ne strinjam, vsi državljani smo na volitvah enaki. Nasprotna trditev ni stališče SDS. Zanimivo pa je, da v tekstu vidite samo trenirke, za druge spornosti, na katere opozarja, pa je slepa pega," je med drugim včeraj na Twitterju zapisal prvak stranke SDS Janez Janša, ki je že v svojem četrtkovem nastopu v oddaji Pogledi Slovenije nekako "napovedal" vsebino petkovega pisma. "Pri tem rezultatu se zanemarja še en vidik. Vedno več je informacij, da so klicali ljudi, ki so pridobili državljanstvo v zadnjih dvajsetih letih. Govorili so jim, da jim bodo vzeli državljanstva in pokojnine, če zmaga desnica. To strašenje je mobiliziralo velik del volilnega telesa v naseljih, v katerih je veliko naših sodržavljanov, ki so dobili državljanstva v zadnjih dvajsetih letih," je med drugim dejal Janša.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je potrdila, da pismo vsebuje elemente sovražnega govora. Prejela je tudi pobudo, v kateri jo pobudnik poziva k ukrepanju. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki sicer ni prejela nobene prijave zaradi domnevne zlorabe volilnih imenikov, pa je že napovedala kazensko ovadbo. "Mimogrede, ovadbo zaradi sovražnega govora sem podala tudi, ko je Mladina primerjala Grimsa z Goebbelsom. Edina v državi," je na Twitterju še zapisala Nataša Pirc Musar.