Dodatno dimenzijo je dosežek dobil po koncu teka članic, ki je Einfaltovo popeljal celo do najboljšega časa v absolutni konkurenci. Že samo to, da se je na Pokljuki zbralo 235 tekačev iz 15 držav, je statistični dokaz, da je skromna tekačica zasluženo ustoličena kot junakinja Pokljuke. Rusinjo Olgo Mihajlovo je prehitela za desetinko sekunde, Francozinjo Aymonier in Italijanko Pellegrini pa za dobro sekundo. Zmagati na tekmi OPA celinskega pokala je še Petri Majdič uspelo le enkrat, na Belopeških jezerih, s tem se lahko pohvalijo le še Andreja Mali, Vesna Fabjan in lani v Alta Badii Barbara Jezeršek.

Lea Einfalt je po kolajni na evropski olimpijadi mladih in naslovu mladinske svetovne prvakinje v gorskih tekih postavila še en opomnik, da Petra Majdič zdaj lahko zavrti številko in prevzame mentorstvo. Že v soboto je le nemška blondinka s kitkami Theresa Eichhorn na 10 kilometrov klasično mlademu valu slovenskih tekačic preprečila, da bi uvodno tekmo OPA kontinentalnega alpskega pokala končale v zmagovitem slogu Norvežank Bjoergenove, Skofterudove, Johaugove in Kristoffersenove v Davosu. Slovenska Marit, Eva Sever Rus, je bila drugi, Anja Eržen tretja, Lea Einfalt četrta in Anamarija Lampič peta, za Nemko so zaostale od 30 do 40 sekund. Med članicami je čast branila le Korolkevičeva varovanka Mirjam Cossetini. S 16. časom v nedeljo (za sekundo počasnejša od druge mladinke Anamarije Lampič) ni bila preveč zadovoljna, potem ko ji je hitra smučina delala kar nekaj težav. "Veste, mi se zares vseskozi trudimo na treningu narediti prav vse. Da nas v časopisu primerjate z mladinkami ni vedno korektno. Mogoče nismo vedno me tekačice krive, če so mladinke hitrejše," je podučila podpisanega.

Da je ura kruta zadeva, lahko ugotavlja tudi trener Ivan Hudač, ki je imel z najboljšim varovancem Domnom Potočnikom najboljši dosežek med člani 45. mesto. Pa še Blejca je za eno sekundo ugnal 16-letni mladinec Miha Šimenc, mlajši brat Mateja, Hudačevega varovanca iz A-reprezentance. Šimenc je bil z 11. mestom med mladinci mali sončni žarek na sicer megleni Pokljuki pod jasnim Triglavom. "Zaradi hitre smučine me je vseskozi pekla pokostnica," je trenerju Tomažu Uršiču razlagal Šimenc mlajši. Ivan Hudač je bil sicer najbolj energičen trener tudi med tekmo. Nasvete je delil, da se je slišalo čez pol Pokljuke. "Zaostanek je velik, vsak ima kakšno tegobo, ki ga tare. Motivacije ni izgubil nihče, kar je zame najbolj pomembno. Za napredek je ekipa osnova, ne morejo vsi narediti zgodbe kot Petra Majdič. Tudi za take, kot je Miha, da se bo imel s kom boriti, se primerjati in napredovati. Videl sem ga. Ni še fizično močan, a je izjemno vzdržljiv. Če bi le ostal zdrav, da se ne bi ukvarjal s težavami kot brat Matej, ki kljub silni želji ne zmore narediti tri tedne treninga v nizu," je eno od podrobnosti navrgel Ivan Hudač, ki bo o predstavnikih za tekmo svetovnega pokala na Rogli še razmislil. Tudi vodja reprezentanc Marko Gracer ni navdušen, da bi na Rogli priložnost dobile mladinke, medtem ko je bila Pokljuka za zmagovalce Italijana Checchija, Francoza Perrillata, nekdanjega svetovnega prvaka Čeha Koukala in še koga kot vstopnica za Pohorje.