Freitag je na Češkem prišel do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, s katero je prekinil niz štirih zaporednih avstrijskih zmag na uvodu v sezono - potem ko je "hat-trick" uspel Andreasu Koflerju, je petkovo tekmo dobil Gregor Schlierenzauer. Nemški skakalec je zmago slavil z 8,5 točke prednosti pred avstrijskim športnikom leta Morgensternom. "To je moja prva zmaga na tej ravni in zato zame res nekaj neverjetnega!" je bil zmage vesel 20-letni nemški skakalec.

Slovenski ekipni uspeh so na skakalnici Čertak v spremenljivih vetrovnih razmerah dopolnili Jernej Damjan (266,4 točke) na 11., Peter Prevc (256,5) na 21. in Jurij Tepeš (248,5) na 27. mestu. V finale se ni uspelo uvrstiti Dejanu Judežu, ki je končal na 33. mestu, in Juretu Šinkovcu na 40. mestu.

"Po današnji tekmi sem zelo zadovoljen. Mogoče je bilo še nekaj rezerve, a ne glede na to: šesto mesto je super in s svojimi skoki sem lahko zadovoljen," je po nastopu povedal Kranjec in o češkem vikendu dodal: "Super! Česa takega si nisem upal pričakovati ali napovedati. Res sem zelo vesel."

Z nasmehom je tekmo končal tudi Damjan, ki je v finalni seriji po odličnem skoku napredoval kar za 17 mest: "Sam si želim le, da bi nadaljeval v tem slogu tudi na naslednjih tekmah, da bi skakal tako dobro, kot sem v Harrachovu. Upam, da se ne bodo pojavila nihanja; trenutno sem res v dobri formi."

"V finalni seriji smo morda potihoma pričakovali prve posamične stopničke letos, vendar je kljub temu Robi naredil dva solidna skoka. V finalu je sicer na mostu naredil manjšo tehnično napako," je uvodoma povedal glavni trener slovenske A-reprezentance Goran Janus in dodal: "Ne glede na to, so šesto, peto in ekipno tretje mesto več, kot smo si želeli in lahko ocenimo, da je za nami res super konec tedna."

"Današnja tekma je bila precej zahtevna, a razmere so bile precej poštene za vse skakalce. Vidi se, da se je oblikoval širok krog skakalcev, ki lahko poseže zelo visoko, zato je šesto mesto res odličen rezultat. Pohvalil bi tudi Jerneja za njegov res odličen nastop v finalu," je po tekmi še povedal Janus.

V svetovnem pokalu sta po uvodnih petih tekmah v vodstvu Avstrijca Kofler (358 točk) in Schlierenzauer (302), tretji je današnji zmagovalec Freitag (294). V "top 10" je tudi najboljši Slovenec Kranjec (128) na osmem mestu, Damjan (68) je 16., Prevc (58) 21., med trideseterico pa je tudi Tepeš (33) na 28. mestu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval naslednji teden z dvema posamičnima preizkušnjama v Engelbergu.