Največji šok je danes doživela rdeče-bela avstrijska falanga, ki je na ekipni tekmi doživela sploh prvi poraz po marcu 2010. Tudi takrat so bili v Lahtiju boljši Norvežani. A vse od marca lani so Avstrijci na moštvenih preizkušnjah nanizali kar osem zaporednih uspehov - vključno z dvema naslovoma svetovnih prvakov v Oslu.

Vendar pa so jih danes zanesljivo ugnali razpoloženi norveški skakalci Tom Hilde, Björn Einar Romören, Vegaard-Haukö Sklett in Anders Bardal, za katere je to deseti ekipni naslov. "Danes imamo pač svoj dan in nihče nas ni mogel zaustaviti," je po tekmi dejal danes najboljši med vikingi, Bardal, Hilde pa je dodal: "Res je lepo slaviti današnjo zmago. Avstrijsko moštvo je bilo v minulih letih tako močno, vendar smo danes dobro nastopili in uspelo nam je zmagati. Zelo smo veseli. Upam, da bom na jutrišnji posamični tekmi prikazal skoke, podobne današnjemu v finalu."

Potrdili dobre nastope

Varovanci trenerja Gorana Janusa so potrdili dobre nastope s posamičnih tekem in se na krilih danes odličnega Damjana po ogorčenem boju z Nemčijo, Poljsko in Češko zavihteli na zmagovalni oder ob bok Norvežanom in Avstrijcem. Potem ko so bili Slovenci po polovici tekme na šestem mestu, kamor so zdrsnili po nastopu Kranjca, ki je imel težave v zraku, pa se je Leteči Kranjec v finalu oddolžil moštvenim kolegom.

Še pred zadnjo skupino skakalcev je imela namreč Nemčija prednost pred Slovenijo, vendar je nato Kranjec v neposrednem dvoboju preskočil Severina Freunda za osem metrov in slovenski skakalci so se lahko veselili velikega uspeha. Nemcem ni pomagala niti daljava dneva, ki je s 140,5 metra uspela Richardu Freitagu. "Zelo smo veseli uspeha, a že prej smo vedeli, da imamo res močno ekipo. Z Nemci smo bili trd boj do zadnjega, a vse se je razpletlo v naš prid. S kolegi iz reprezentance napredujemo s tekme v tekmo in prepričan sem, da bomo uspešni tudi na jutrišnji posamični tekmi," je dejal Damjan.

Današnje predstave slovenskih skakalcev so razveselile tudi Janusa, ki je že večkrat poudaril, kako pomembno je, da fantje svoje nastope nadgrajujejo. Danes jim je to uspelo. "Ne le, da sem zadovoljen, danes sem prav vesel. Fantje so svoje nastope lepo stopnjevali v finalni seriji, potem ko so v prvi naredili nekaj grobih napak. A tekma je bila takšna, da so imeli tudi tekmeci kakšen neposrečen skok. Čestital bi fantom in ožji strokovni ekipi," je po tekmi dejal Janus ter nadaljeval: "Če sem iskren, sam današnjega uspeha nisem pričakoval. Realno sem računal, da naj bi se fantje uvrstili nekje do šestega mesta, vendar zdaj smo tu - tretje mesto!"

V nedeljo bo v Harrachovu na sporedu še ena posamična tekma (13.30).