RQ-170 Sentinel je ameriško brezpilotno vohunsko letalo. Ko so ga konec leta 2007 prvič opazili na letališču v Kandaharju, so ga poimenovali kandaharska zver. Letalo za prestrezanje komunikacij s tehnološko visoko razvitimi senzorji je del vojaške opreme, ki jo Američani uporabljajo v Afganistanu. Vendar to letalo - dron, narejeno s stealth tehnologijo in materiali, ni namenjeno opazovanju talibanov v Afganistanu.

Vohunska vojna

Odkar je Iran postal največji nasprotnik Združenih držav Amerike v regiji, ga Američani uporabljajo predvsem za vohunjenje v Teheranu, nadzorovanje njegovih nuklearnih gradbišč, po nekaterih informacijah pa tudi kot orožje v elektronskem bojevanju, ki je postalo sestavni del modernega vojskovanja. Isti tip letala naj bi po ameriških virih Cia uporabila tudi maja, ko so specialne enote vdrle v Pakistan in ubile bin Ladna. Sentinel naj bi takrat v Pentagon, Langley in Belo hišo posredoval neposredni prenos akcije specialcev.

Iranska tiskovna agencija FNA je minulo nedeljo sporočila, da so njene specialne enote za elektronsko bojevanje prevzele nadzor nad ameriškim vohunskim letalom in ga prizemljile. Tej vesti je nato sledila vrsta protislovnih in fragmentarnih novic, ki so nedvomno del obveščevalne vojne med Teheranom in Washingtonom. Pentagon je dva dni kasneje sicer priznal, da je v območju izgubil nadzor nad svojim vohunskim plovilom, malo kasneje pa je iz Washintona prišla novica, da pogrešani RQ-170 pripada Cii. Po nekaterih podatkih so Američani celo skušali uničiti prizemljeno letalo, a so si zaradi nevarnosti, da bi podobna akcija sprožila širši oboroženi spopad, kasneje premislili. Protiobveščevalna vojna se je nadaljevala s kupom nikoli potrjenih informacij. Ena od teh je bila, da se je letalo zrušilo in da Iranu v rokah ni ostalo drugega kot kup železja.

Hkrati so se o dogodku pojavila mnenja strokovnjakov z raznovrstnimi ocenami in ugibanji. Med njimi je tokrat prednjačil David Cenciotti, upokojeni italijanski vojaški pilot, ki na svoji spletni strani spremlja in komentira tovrstne dogodke. Cenciotti se je med vojno v Libiji izkazal za izredno zanesljivega in poznavalskega poročevalca in postal vir mnogih specializiranih publikacij. Bil je prvi, ki je v četrtek objavil posnetke skoraj nedotaknjenega Sentinela, ki so ga na ogled postavili Iranci.

Američani podtaknili Irancem

O pogrešani kandaharski zveri je poročal od prvega trenutka, opozarjal je, da so vohunski droni pogosto žrtve tehničnih okvar. Ko v kontrolnem centru v Nevadi zgubijo stik s plovilom, drona ni mogoče uničiti, programiran je tako, da po kroženju samodejno pristane, je poročal Cenciotti.

Nekateri drugi, vselej anonimni viri trdijo, da so v Iranu razstavili maketo letala brez pilota. Drugi spet poročajo, da razstavljeni model ima pomanjkljivosti, kar bi lahko pomenilo, da so Američani Irancem nastavili nekoliko zastareli in slabo opremljeni model svojega vohunskega letala. Po drugi strani pa pesimisti navajajo, da je usihajoča ameriška velesila doživela še en poraz, da se bo z dronom okoristila Kitajska, ki je tehnološko bolj razvita kot Iran. Vsi skupaj pa komaj čakamo božič naslednje leto, ko se bo v kinodvoranah pojavil film z naslovom Kandaharska zver.