5 volilcev je uspelo prepričati Simoni Hadžič na listi stranke Akacije, prav toliko volilcev pa je svoj glas zaupalo Gianniju Polettiju iz stranke Humana Slovenija; skupaj sta tako zbrala manj kot en promil vseh glasov volilcev, ki so prišli na volišča v Ajdovščini.


600 svetlobnih let od Zemlje je oddaljen planet prav ne-seksi imena Kepler 22b – resnično bodo nepremičninarji težko prodajali nekaj s tako tehnicističnim imenom –, ki se nahaja v za življenje primernem pasu zunaj našega osončja. Planet, ki ga je v začetku tedna odkrila Nasa, je približno 2,4-krat večji od našega, temperatura na njem pa se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Za pot okoli svoje Soncu podobne zvezde potrebuje 290 dni. Gre za najbližji doslej potrjeni planet, podoben našemu. Zanimanje za selitev tja je veliko, še posebej v državah, kjer se napoveduje kriza, saj je temperatura pomladna, leto precej krajše, penzija pa dosegljiva že po dobrih 33 (zemeljskih) letih delovne dobe.

586 metrov je v četrtek ločevalo zmagovalca volitev Zorana Jankovića in drugouvrščenega Janeza Janšo – toliko namreč meri razdalja od vhoda v ljubljansko mestno hišo do zadnjega vhoda v stavbo hrama demokracije na Tomšičevi ulici, izmerjeno na najdi.si zemljevidu – a le v metrih, sicer sta si narazen kakšen svet ali dva. Nekaj več kot pol kilometra je bilo dovolj, da sta se lahko igrala infatilno »ne-pridem-jaz-tja-pridi-ti-k-meni« igrico. Kot v kakšni slabi pravljici...

742 pravljic je junija lani prispelo na javni natečaj za izvirne slovenske pravljice, nastale so v glavah 386 avtorjev, komisija RTV pa jih je izbrala 49 in jih zavrtela na 1. programu Radia Slovenija. Ta teden je pri ZKP RTV Slovenija izšla tudi dvojna zgoščenka, na kateri je 16 novih slovenskih pravljic, ki so jih napisali uveljavljeni avtorji in mladi pisateljski upi. Pravljice so precej bolj verjetne kot zadnje politično nategovanje...

22 golov je prejel zagrebški Dinamo v šestih tekmah lige prvakov in pri treh doseženih tekmovanje končal z 19 goli razlike, kar pomeni, da je najslabši klub v 22-letni zgodovini lige prvakov. Če je bil konec tekmovanja brez osvojene točke še pričakovan, pa je toliko bolj zbodel zadnji poraz, ko so v sredo doma izgubili s šestimi goli razlike in tako francoskemu Lyonu pomagali v naslednji krog tekmovanja. Francoski regulator spletnih stav je že sprožil preiskavo, saj se mu je nesebična pomoč Zagrebčanov kljub vsemu zazdela nekoliko preveč sumljiva.

14 let bo predvidoma presedel za zapahi nekdanji guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich, če bo odslužil kazen, ki mu jo je v sredo naložil zvezni sodnik James Zagel. Blagojevicha sta dve poroti spoznali za krivega 18 kaznivih dejanj, med drugim izsiljevanja. Petinpetdesetletnega potomca srbskih priseljencev v ZDA so aretirali decembra 2008, ker je poskušal prodati senatni sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame. FBI ga je že dalj časa preiskoval zaradi drugih primerov korupcije, posnetki barantanja za imenovanje Obamovega začasnega naslednika v zveznem senatu pa so postopek le pospešili.