Pred kakšnimi petimi, šestimi leti so se med lokalnim prebivalstvom po gostilnah, šolah in frizerskih salonih začele širiti govorice, da naj bi se vsako noč med polnočjo in eno uro zjutraj na gugalnici pred gostilno v Laborah pojavila deklica, oblečena v belo, ki se ne pusti motiti presenečenim klicem mimoidočih. Ni minilo dolgo, ko so se na spletnih forumih pojavile govorice, da gre za čisto pravega, avtentičnega slovenskega duha. Domnevni očividci so objavili celo nekaj nočnih posnetkov, posnetih z mobilnim telefonom, na katerih se razloči postava v belem na gugalnici, ki naj bi prepričali tudi nejeverne, da imajo v Laborah svoje nadnaravno bitje. V prikazen naj bi nekateri metali celo kamenje, ki pa naj bi po legendi poletelo skozi deklico. Kmalu so se ponoči pred gostilno začeli zbirati ljudje, opremljeni s fotoaparati in kamerami, ki so ure čakali na duha. Vse skupaj je šlo tako daleč, da lastniki gostilne niso imeli nobenega miru več.

Gostilničarji so večkrat neuspešno skušali razložiti opazovalcem, da legenda ni resnična in naj gredo domov, pa so jih menda kar spodili z njihovega lastnega dvorišča. Po kakšnem tednu so sneli gugalnico, kar pa ni dosti pomagalo, saj je nekdo v strahu, da se deklica ne bo mogla nikjer gugati, na hitro naredil novo iz toaletnega papirja. Psihično izčrpani lastniki so v zadnjem obupanem poizkusu podrli celotno kovinsko ogrodje gugalnice, ljudje z najrazličnejših koncev Slovenije pa so še vedno hodili na njihovo dvorišče čakat duha. Posredovati je morala celo policija, ki je nekajkrat razgnala lovce na duhove, naposled pa sporno mesto ogradila, vsakomur, ki bi si drznil na dvorišče, pa zagrozila z denarno kaznijo, kar je publiko nekoliko odvrnilo od nadaljnjega obiskovanja kraja.

Spletni forumi ponujajo nekaj bolj ali manj verjetnih različic zgodbe, kaj naj bi se dogajala pred nesrečno gostilno. Po eni izmed njih si je na gugalnici pred desetletjem ali več neka deklica zlomila tilnik in umrla, njen duh pa se je vedno znova vračal tja. Po drugi naj bi bila deklica prizadeta prebivalka hiše v soseščini iz mesa in krvi. Še ena, morda najbolj verjetna verzija, pa pravi, da je šlo za premišljeno potegavščino zdolgočasene okoliške mularije.

Preostale legende najdete tukaj.