Le uro pred tem je Chapman bil slikan z Lenonom (slika spodaj), ko mu je ta dajal svoj avtogram. Po tem, ko je ubil legendarnega glasbenika in mirovnika vseh časov, je Chapman odšel na policijo in se sam predal. Priznal je, da je velik Lennonov oboževalec, a da mu je Bog naročil, naj ga ubije.

(foto: dokumentacija Dnevnika)

Čeprav ga ni že več kot tri desetletja, legenda o njegovem življenju živi dalje. Svet se nekdanjega Beatla spomni kot pesnika, glasbenika, filozofa in neustrašnega borca za mir.

Njegova pesem Imagine, je bila proglašena za svetovno himno in se nahaja na seznamu 500-tih najboljših pesmi vseh časov, po mnenju priznane glasbene revije Rolling Stone.

The Beatles. (foto: splet)

Rojeni Liverpoolčan je že kot najstnik vstopil v glasbene vode, sprva kot pripadnik skiffle crazea, glasbenega fenomena iz petdesetih let. Njegova prva skupina, Quarrymen se je počasi razvila v Beatle, ki pa jih je Lennon zapustil, ko so ti proti koncu 60. postajali vse bolj uspešni.

(foto: dokumentacija Dnevnika)

Začel je solo kariero, se leta 1969 drugič poročil, tokrat z Yoko Ono (oba na sliki zgoraj) in se nato leta 1975 iz glasbenih vod umaknil, ko se mu je rodil sin Sean. Le tri tedne po tem, ko se je Lennon vrnil na glasbeno sceno leta 1980 in predstavil svoje novo glasbeno delo, ga je njegov oboževalec ubil.

Lennon, ki ga je imela takratna ameriška vlada polno glavo, je že zgodaj in nato tekom celega svojega življenja razkrival svojo uporniško naravo – s svojimi mirovnimi protesti, glasbo, slikami, filmi, v intervjujih. Postal je kontroverzna politična in mirovna osebnost. Leta 1971 se je preselil v New York, kjer ga je njegov aktivizem proti vojni v Vietnamu spremenil v ''sovražnika številka ena'' takratnemu predsedniku Nixonu. Njegova administracija se je na vso moč trudila, da bi ga deportirali, med tem pa so njegove pesmi postajale himne protivojnega gibanja.

Do lanskega leta so prodaje Lennonovih albumov presegle 14 milijonov kopij v ZDA. Kot avtor in soavtor besedil ali pa izvajalec je zaslužen za 25 albumov, ki so na ameriških lestvicah postali številka ena.  BBCjeva raziskava ga je v anketi o stotih največjih Britancih uvrstila na osmo mesto, Rolling Stone pa ga je uvrstil na peto mesto najboljših pevcev vseh časov. Posthumno je postal del Dvorane slavnih piscev pesmi in Dvorane slavnih rock and rolla.

Svetovna himna, Imagine