Aleksandra Karner nam je razložila, da se pasja kri na dolgi rok ne more shranjevati, tako kot lahko to storimo s človeško krvjo. Če pride do nujnega primera, ko štirinožni kosmatinec nujno potrebuje kri, pa je težko dovolj hitro ne le najti primernega darovalca, temveč ga tudi dejansko prepeljati na kliniko in darovalcu odvzeti kri.

''Idejo o bazi sem dobila, ker sem videla, kako težko je lastnikom (poškodovanega ali bolnega psa, op.p.) v paniki najti primernega darovalca,'' je za Dnevnik.si povedala Karnerjeva. Gre za edino bazo svoje vrste in obsega pri nas. Nekatere klinike sicer imajo nekaj lastnih darovalcev, a pogosto jih je premalo, krvne skupine pa ne ustrezajo.

Kdo in kako se lahko vpiše v bazo?

Tako kot ljudje imajo tudi psi različne tipe krvi, le da je teh več. Ob darovanju krvi, se ta seveda določi.
Kri lahko darujejo vsi psi, težji od 18 kilogramov, ki so redno cepljeni proti steklini in kužnim boleznim. Če je vaš pes prebolel katero od klopnih bolezni pa za darovanje na žalost ni več primeren.

Kri lahko posamezen pes daruje vsake 3 do 4 mesece, v bazi pa je shranjen tudi podatek, kdaj je vaš pes nazadnje daroval kri.

V bazi je trenutno vpisanih 60 psov različnih pasem in iz različnih regij Slovenije, vsakdo, ki pa ima psa, lahko tega prostovoljno kadarkoli vpiše in po želji tudi izpiše. Vaših osebnih podatkov se ne posreduje naprej tretjim osebam, ampak se uporabljajo samo za namen baze.

Karnerjeva ob tem poziva lastnike psov, ki so primerni za darovanje krvi, da se vpišejo v bazo. Nikoli se namreč ne ve, kdaj boste lahko kakemu psu s tem rešili življenje ali pa sami potrebovali pomoč.

Več podatkov in sam vpis v bazo najdete na TEJ  povezavi.

Kako do krvi ?

Karnerjeva, ki bazo in tudi posredovanja ureja povsem sama, pove, da je na ta način do sedaj pomagala že več kot 25 psom, dobro pa sodeluje tako z ljubljansko podružnico Veterinarske bolnice Šentjur, kot z veterinarsko fakulteto in nekaterimi privatnimi klinikami.

''Ko nekdo potrebuje kri, me pokliče sam lastnik ali pa veterinarska klinika. Povedo kako velikega krvodajalca potrebujejo in katero krvno skupino (če imajo to že določeno). V bazi nato poiščem primernega psa in skupaj povežem lastnika krvodajalca in lastnika prejemnika.''

Psu, ki potrebuje transfuzijo, najprej vzamejo nekaj krvi za testiranje. Tako določijo (ne)kompatibilnost z darovalcem. Odvzem krvi darovalcu je hiter. Če je kuža nemiren, dobi pomirjevalo, ''nato pa mu iz vratne žile ali pa iz tace odvzamejo potrebno količino krvi. Pes je lahko tisti dan malo bolj utrujen ali pa zaspan, kakšnih večjih težav pa nima,'' še razloži Karnerjeva.