Slovenska zračna eskadrilja je na 142-metrsko skakalnico pod Hudičevo goro po dobrih 800 kilometrih in devetih urah vožnje v kombiju prišla dobro razpoložena, sproščena in samozavestna. Na vsaki izmed prvih treh tekem posameznikov so se po štirje Slovenci uvrstili med dobitnike točk. Kvalifikacije so postale že rutinsko opravilo, saj se je vseh šest slovenskih orlov brez težav uvrstilo na današnjo tekmo. A uvod v včerajšnje popoldne je bil za slovenski tabor dramatičen. 21-letni Dejan Judež je v prvi seriji za trening po pristanku tako grdo padel, da je zlomil smučko in so ga iz izteka, medtem ko je vsem zastal dih, odpeljali na reševalnih saneh. Pregled pri zdravniku je prinesel vesele novice, da ni nič zlomljenega, a večina športnikov bi glede na stanje vzela bolniško. Čeprav sta ga bolela leva roka in desno stegno, se je po obdelavi pri fizioterapevtu Tomažu Šušteršiču v hotelu in teku na presenečenje vseh pojavil na startu kvalifikacij in se z 21. mestom brez težav uvrstil na tekmo. »Padec je bil posledica slabega pristanka. Vse me boli, a forma je takšna, da sem jo unovčil,« je povedal bojeviti in neustrašni Dejan Judež iz Zagorja ob Savi, potem ko je serviser Aljoša Branc bil bitko z minutami, da mu je pravočasno pripravil rezervni par smuči.

Najboljši Slovenec je bil Jernej Damjan s šestim mestom, ki je po mnenju selektorja Gorana Janusa edini naredil tehnično dober skok, medtem ko so se drugi šele prilagajali na položno zaletišče. »Ko sem zjutraj pogledal skozi okno, sem se razveselil snega, a bil tudi slabe volje zaradi vetra. Treba ga je ignorirati. Manj kot se obremenjuješ z vremenom, boljši je tekmovalni izid. Če se ti slučajno zalomi, moraš vse skupaj čim prej pozabiti. Zelo si želim normalne tekme. Upam, da se nas bo Eol usmilil,« je povedal Jernej Damjan.

Dokaz napredka Roberta Kranjca (16. mesto) je v tem, da ga veter v hrbet ne vrže iz tira. Včasih se je hitro predal, zdaj pa zaradi dobrih temeljev iz poletja gara do konca. »Ker so letos vse tekme vetrovne, se s tem sploh ne obremenjujem več. Po dolgi vožnji prvi dan nikoli nisem popoln, zato pričakujem, da bo bom prihodnje dni stopnjeval skoke,« je povedal leteči Kranjčan. »Nikakor ne najdem pravega položaja v počepu. V zgornjem delu telesa sem preveč napet, zato po nepotrebnem razprodajam energijo,« je težave opisoval Peter Prevc (25. mesto). Jurij Tepeš je bil 27., potem ko se šele skuša spoprijateljiti s skakalnico, Jure Šinkovec, ki je bil izmed Slovencev najboljši na treningu (v obeh serijah osma daljava), pa 31. »Že štiri tekme se vleče, da se ne znam umiriti za tekmo. Za nameček mi veter vedno piha v zadnjico. Rešujem se z dobro formo. Ko mi bo zapihal vzgonski veter, me bo morda vrglo na hrbet,« je povedal Jure Šinkovec. »Rezultatsko si želimo nadaljevati tam, kjer smo končali v Lillehammerju,« si je zaželel Goran Janus.

Že drugič v letošnji zimi je v kvalifikacijah zmagal Norvežan Vegard Sklett. Najboljšo formo je pokazal Avstrijec Gregor Schlierenzauer s skokoma 138 in 137 metrov.