Dokazano je, da imamo zelo veliko možnosti tudi za nastanek kakšne kronične bolezni, če prekomerno solimo. Tako si lahko pridelamo bolezen ledvic, sladkorno bolezen tipa 2, osteoporozo, raka želodca, astmo, debelost ter bolezen obtočil, ki se pogosto konča s smrtnim izidom.

Največ eno čajno žličko soli na dan

Že podatek, da je 70 odstotkov smrti pri nas posledica najpogostejših kroničnih bolezni, priča o tem, da jemo preslano. "V primerjavi s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije odrasli prebivalci zaužijejo 150 odstotkov več soli na dan, mladostniki še enkrat več, otroci pa 67 odstotkov več," opozarja doc. dr. Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ). In koliko soli bi lahko zaužili na dan brez škode za zdravje? Pet gramov ali eno čajno žličko soli na dan. Če povemo še v gramih, poje Slovenec na dan kar 14,5 grama soli, Slovenka pa 11 namesto le petih gramov soli.

Največ soli ljudje zaužijemo s predelanimi in predpripravljenimi živili ter obroki , ki jih zaužijemo v gostinskih obratih (75 odstotkov). Kosilo zunaj doma poje vsak dan okoli 20 odstotkov, malico pa skoraj polovica Slovencev. Že z enim obrokom zunaj doma človek zaužije v povprečju 5,7 grama soli. Zato dr. Katja Povhe Jemec z ministrstva za zdravje poudarja, da je eden pomembnih ciljev akcijskega načrta za zmanjševanje soli doseči manjšo vrednost soli v skupinah živil, ki so pomemben vir soli v naši prehrani. Na prvem mestu med njimi so kruh in krušni izdelki (35,9 odstotka), mesni izdelki (28,1 odstotka), predelana zelenjava (6, 3 odstotka) in sir (5,1 odstotka). Priporočeno dnevno vrednost soli zaužijemo z dvema kosoma kruha, petimi koščki suhe salame ali manjšim koščkom pice. Doslej so že dosegli dogovor, da nekateri peki kruh solijo bistveno manj, pripravljen pa je tudi osnutek dogovora o sodelovanju med IVZ in Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), da bi postopno zmanjševali sol v živilskopredelovalni industriji in v gostinsko-turističnem sektorju. "Pomembno je, da priporočila o zmanjšani uporabi soli upoštevajo v delovnih organizacijah, vzgojno-izobraževalnih ustanovah, bolnišnicah in domovih za ostarele... Zelo pomembno bi bilo, da bi z miz umaknili solnice, saj kar 15 odstotkov prebivalcev hrano dosoljuje, ne da bi jed pred tem pokusili," opozarja Povhe-Jemčeva.

En gram soli na dan manj

Okusa po slanem se je mogoče odvaditi v osmih do dvanajstih tednih. Zato se v kampanji, ki sta jo lani začela ministrstvo za zdravje in IVZ, zavzemajo za zmanjšanje soljenja in ne za prepoved soljenja. Po mnenju doc. dr. Borisa Kovača in dr. Mateje Modic iz Žita je zmanjševanje soli v izdelkih dolgotrajen proces, ki zahteva ozaveščene potrošnike in spremembo prehranjevalnih navad. Peki se namreč bojijo, da bi ljudje, če bi hitro in opazno manj solili kruh, ta izdelek poiskali pri drugem proizvajalcu. Ljudje zdaj menijo, da je neslan kruh brez okusa, je manj aromatičen in ne daje vtisa svežega kruha.

Zmanjšali pa bi lahko tudi visoko vsebnost natrija v mesninah. Proizvajalci pravijo, da tehnološki ukrepi za zmanjšanje soli lahko pomenijo tveganje za spremenjeno kakovost izdelkov, ki jo bodo potrošniki neradi sprejeli, tveganje za slabšo varnost mesnin, večji strošek proizvodnje in višjo ceno izdelkov. Raziskava, ki so jo opravili na IVZ, pa kaže, da se ljudje zavemo zmot, če nas kdo nanje opozori. "Kar tretjina vprašanih je po kampanji za omejevanje soli prepoznala, da solijo preveč, čeprav jih je pred kampanjo tako menilo le 16 odstotkov," je povedal Mitja Vrdelja z IVZ.

Za bolj zdravo hrano se po besedah Katje Vidović zelo trudijo v našem največjem gostinskem podjetju Slorest, ki že od leta 2006 hrano pripravlja po smernicah zdravega prehranjevanja in torej upoštevajo tudi priporočila glede soli, na kar so opozorili vse njihove kuharje. Da so spremembe mogoče, so dokazali leta 2009, ko so v okviru projekta CINDI meni delavcem ponudili še dodaten obrok, v katerem so znižali količino soli, beljakovin, uporabili bolj kakovostne maščobe... Katja Vidović je povedala, da so na začetku slišali nekaj pritožb zaradi premalo soli, pozneje pa so se ljudje na takšno hrano navadili.

V Veliki Britaniji so v desetih letih ozaveščanja ljudi dosegli, da ljudje zaužijejo en gram soli na dan manj. "En gram soli na dan manj pa pomeni 7000 smrti na leto manj," statistično razloži Hlastan-Ribičeva, ki opozarja še na en fenomen, na katerega radi pozabimo. "Ljudje, ki jedo prekomerno, zaužijejo še več soli, sladkorja, maščob..."