V zadnjem času na tekmah niste blesteli. Kako to?

Razlog tiči v zelo napornih treningih, kar je najbolj krivo za trenutno slabše rezultate. Glavni poudarek sem dal lovljenju olimpijske norme, zato večinoma treniram v 50-metrskih bazenih.

Kdaj načrtujete, da jo boste dosegli?

Formo tempiram za prihodnji teden po evropskem prvenstvu, ko bom normo lovil na italijanskem državnem prvenstvu. Upam, da se bom normi čim bolj približal, če mi ne bo uspelo, pa imam še kar nekaj časa v letu 2012.

Zakaj se niste udeležili višinskih priprav?

Zadnjih višinskih priprav sem se udeležil pred olimpijskimi igrami v Pekingu. Ko grem na višjo nadmorsko višino, potrebujem preveč časa za prilagoditev, zato raje ostanem v nižjih krajih.

Letos ste spremenili okolje, saj ste vrnili domov v Koper. Ste se odločili prav?

Že nekaj časa sem si želel vrnitve v Koper, saj hočem biti zraven pri gradnji olimpijskega bazena. Nazaj sem se preselil februarja, kar se mi je kmalu obrestovalo, saj sem poleti na svetovnem prvenstvu v svoji paradni disciplini plaval najhitreje v karieri. Hitro sem se znova prilagodil na domačo okolico, kamor sem se vrnil po desetih letih.

Drugačen imate tudi način treninga.

Zdaj treniram sam. Trener Jure Košak mi piše program, z njim pa se dobim na kakšnih pripravah ali mitingu. Po dolgih letih, ko sem treniral v skupini, mi zdaj ta sprememba ustreza. Tako se lahko bolj posvetim sam sebi, še posebno zdaj, ko delam na novi tehniki.

Čeprav ste v zadnjem obdobju največ časa preživeli v 50-metrskih bazenih, ste se odločili za nastop na EP v 25-metrskih bazenih. Katere so glavne razlike med plavanjem v različnih bazenih?

Kar nekaj je razlik. V majhnih bazenih je več menjav ritma in več podvodnega plavanja. Nekateri, ki so dobri v majhnih bazenih, niso v velikih, in nasprotno. Denimo svetovni prvak na 100 metrov prsno v velikih bazenih v majhnih ni dosegel še prav nič.