A prenova gradu Kieselstein je mestno občino stala kar 8,77 milijona evrov, kar je za 2,2 milijona evrov več, kot so sprva načrtovali. Obnova bi morala biti končana pred dvema letoma, a se je zaradi stečaja Vegrada popolnoma ustavila, nato pa se je pokazalo še nekaj dodatnih težav s kar 58 ton težko jekleno konstrukcijo nad letnim gledališčem, prenovo Lovskega dvorca, spreminjanjem gradbenega dovoljenja, sanacijo lesene gobe... Občina je za prenovo dobila 2,83 milijona evrov evropskega denarja, za opremo pa bodo prihodnje leto morali odšteti še 1,4 milijona evrov.

Upravljanje gradu in Lovskega dvorca bo prevzel Gorenjski muzej. Kot je povedala direktorica Marija Ogrin, se bo uprava v Lovski dvorec preselila v začetku februarja, kasneje pa bodo uredili še stalno zbirko Prelepa Gorenjska. "Pred nami so novi izzivi, saj želimo, da grajski kompleks postane prostor za osrednje gorenjske kulturne dogodke," je ob slavnostnem odprtju povedala Ogrinova. S tem pa središče mesta dobiva novo življenje in utrip. Kako bo z upravljanjem prireditvenega in gostinskega dela, pa je še precej nejasno. Lani so sicer podpisali pogodbo z Art centrom iz Kranja, ki pa ni upoštevala, da je treba za doseganje ciljev, ki so pogojevali sofinanciranje iz sredstev Evropske unije, zagotoviti tudi vsaj tri nova delovna mesta. Župan Kranja Mohor Bogataj, ki je projekt "podedoval", je dodal, da je ponosen tudi na oživljanje starega mestnega jedra, kjer bodo kmalu zaživeli nekdanji mestni stolpi.

Projekt obnove in oživljanja treh stolpov je ocenjen na dobra dva milijona evrov in ga bodo v večjem delu financirali s sredstvi EU. Gradbena dela na stolpu Pungert so končana, nameščena je tudi oprema. Stolp bo namenjen kulturni vzgoji otrok in mladine, trenutno poteka postopek izbire upravljalca stolpa. Na novo je urejena tudi ploščad Pungert, ki je zares zanimiva razgledna točka na skrajnem koncu mesta. Dela so končana tudi na stolpu Škrlovec. Nadzidava obodnih sten stolpa s cinami že nakazuje zgodovinsko trdnjavsko zasnovo stolpa, ki bo po zaključku del predstavljal pomembno dominanto tega dela kranjske silhuete. Stolp bo namenjen izvajanju "intermedijskih" umetnosti. Tudi zanj še iščejo upravljalca. Na stolpu na koncu vrta Kieselstein odpravljajo pomanjkljivosti in urejajo okolico. Strelne line v obodnih stenah stolpa bodo po prenovi ostale vidne in bodo pomenile pomembno pričevanje preteklosti in popestritev vedute obzidja. Objekt naj bi skupaj z urejenimi vrtnimi površinami služil kot razgledišče in prizorišče za predstave in kulturne dogodke.