Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) sicer redno objavlja odpoklice igrač na slovenskem trgu, na njihovi spletni strani pa je tudi veliko priporočil in informacij o varnosti igrač, so zapisali v sporočilu za javnost. "Dejstvo je, da je na trgu na tisoče igrač, vendar vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekatere pa lahko dolgoročno vplivajo na njegovo življenje, celo usodno," navajajo.

V EU so sicer julija letos začela veljati nova pravila s strožjimi standardi za varnost igrač, ki so naprodaj v uniji. Kljub temu pa je na trgu še vedno veliko igrač, ki niso varne. Te trditve potrjujejo zadnji testi, ki so jih opravile nekatere potrošniške organizacije. Ti so med drugim pokazali, da so problem še vedno majhni delci zaradi možnosti zadušitve za otroke, mlajše od treh let, predolge vrvice na igračah in vsebnost nevarnih kemikalij.

Oznaka CE ne obljublja še nič

Obenem potrošniške organizacije po navedbah ZPS opozarjajo, da oznaka CE sama po sebi ne zagotavlja, da je igrača zares varna. Znak namreč ni namenjen potrošnikom, ampak nadzornim organom. "Proizvajalci ali uvozniki ga sami nalepijo na izdelek in pomeni izjavo, da so upoštevali vse veljavne varnostne standarde, vendar izdelek ni vedno tudi preizkušen s strani neodvisne organizacije. Nadzora je premalo, zato prihaja do zlorab," poudarjajo v ZPS.

V ZPS izpostavljajo tudi navedbe podpredsednika Evropske komisije Antonia Tajanija, ki je med drugim pojasnil, da s kampanjo začenjajo v božičnem času, ko ljudje tudi kupijo največ igrač. "Letos bodo igrače, prodane v EU, varnejše kot kdajkoli prej, kampanja pa bo staršem omogočila, da se za svoje otroke odločijo pravilno," je povedal in dodal, da je varnost pomembna vse leto, zato ne sme biti prepuščena naključju.