Zdravljenje z matičnimi celicami je v svetovnem merilu nov in zelo obetaven postopek, ki v relativno kratkem času in ob sprejemljivih stroških, omogoča učinkovito zdravljenje in lajšanje težav pri številnih živalskih bolezni kot so obraba hrustanca, kolčne displazije, artroze ter poškodbe in vnetja kit in vezi. Čehova je na predstavitvi pojasnila, da zaenkrat zdravijo pse, z napredkom znanosti na tem področju in razvoju novih tehnologij, pa bodo v kratkem ponudili podoben način zdravljenja tudi pri konjih in mačkah. Način zdravljenja pa ima velik potencial tudi v humani medicini oziroma za zdravljenje obolenj sklepov pri ljudeh, je še povedala Katarina Čeh in dodala, da bo do tega zaradi drugačne človeške anatomije morda prišlo šele v nekaj letih.

Na tekmovanju Rektorjeva nagrada za naj inovacije Univerze v Ljubljani je letos sodelovalo več kot 70 posameznikov iz 18 fakultet in dveh raziskovalnih inštitutov. Na tekmovanje so prijavili 36 idej, nekatere še v zgodnji fazi, druge, ki so načeloma prejele boljše ocene, pa so bile že bliže trgu. V nadaljevanju tekmovanja je poslovni načrt uspelo napisati avtorjem 11 idej, med katerimi so izbrali finaliste, ki smo jih predstavili tudi na spletni strani Gazele.

Direktorica LUI dr. Lidija Honzak je dejala, da je na tekmovanju sodelovalo največ študentov Fakultete za družbene vede, in sicer 13, sledili so študenti Ekonomske fakultete in Biotehnične fakultete z 11 oziroma 10 sodelujočimi. Število "družboslovcev" je presenetilo tudi rektorja dr. Pejovnika, ki je dejal, da očitno ne gre poenostavljati smeri študija. "Če nekdo študira družboslovje, še ne pomeni, da nima želje po inoviranju," meni rektor ljubljanske univerze.