V Evropi se je pred stoletji že uveljavil v obliki kaše kot obrok za zajtrk, zlasti v Veliki Britaniji in Nemčiji, preden sta ga v te namene zamenjala kruh in kava. V sedemnajstem stoletju so oves škotski priseljenci prinesli v ZDA in ga predstavili kot hrano za ljudi. Takrat se je njegova uporaba nekoliko povečala, a se za prehrano kljub temu porabi zgolj pet odstotkov pridelanega ovsa, vse ostalo pozobljejo konji (ki jih nato morda pozobljejo ljudje).

Oves, ki je poleg vsega izjemno poceni, lahko uporabimo enako kakor riž, ječmen, ajdo, piro; z njim pripravimo imenitno rižoto, ga zamešamo v solato ali prelijemo z jogurtom za zajtrk. Imeniten je v enolončnicah in ni razloga, da z njim ne bi nadomestili denimo ječmena v ričetu. Nenazadnje ga številni uživajo v obliki kosmičev.

Ta »hrana za konje« ima kopico zdravilnih učinkov, imeniten je za zdravje srca, znižuje holesterol in krvni tlak, zato nikakor ne škodi, če ga trdno umestimo na svoj vsakodnevni jedilnik. Neoluščenega nekateri kuhajo kot prav okusen zdravilni čaj – žlico ovsa v litru vode kuhamo petnajst minut in pijemo toplega ali hladnega.

Ovsena kaša s filejem postrvi

Potrebujemo 400 g oluščenega ovsa, 450 g očiščenih filejev šarenke, potočne postrvi ali lososa (lahko tudi mešano!), 80 g masla, 2 žlici olivnega olja, 50 g parmezana, 1 čebulo, 2 korenčka, strok česna, 4 dl suhega belega vina, morsko sol, 1 šopek peteršilja.

Postrvje fileje temeljito očistimo, odstranimo kožo in izvlečemo tudi najmanjše koščice, nato jih narežemo na koščke. Čebulo sesekljamo, korenček olupimo in narežemo na majhne kocke ali ga naribamo. Pristavimo vodo za oves in ga skuhamo kakor riž, kar utegne trajati nekako pol ure. V večji posodi pristavimo polovico masla in sesekljano čebulo, korenček in narezane fileje. Med občasnim mešanjem pražimo, da čebula postekleni, proti koncu dodamo na lističe narezan česen, da zadiši. Dolijemo nekoliko vode in dušimo, da se korenček zmehča in tekočina povre. Nato vse skupaj zalijemo z belim vinom in mešamo, da se vino nekoliko ukuha. Medtem peteršilj drobno sesekljamo, parmezan pa nastrgamo. Ko je oves skuhan na zob, odlijemo morebitni preostanek vode, nato mu dodamo fileje s korenčkom, preostalo maslo in sesekljani peteršilj ter parmezan. Nežno premešamo, pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Jed kakor rižoto razdelimo na segrete krožnike, pokapljamo z olivnim oljem in takoj ponudimo kot samostojno jed s solato in kozarcem vina.

Več receptov najdete tukaj.