"Trenutno imamo na Mariborskem Pohorju kar 13 stopinj, tako da vam žal ne moremo podati odgovora, kdaj bo smučišče odprto," se je opravičeval že skorajda žalosten glas na drugi strani telefona. Torej, nič ne kaže, da bi smučarske naprave lahko preizkusili že te dni. Kratko in jedrnato - smučarska sezona se bo očitno začela po 15. decembru in nič prej.

Uspešnica letošnjesmučarske sezone

Enotna smučarska vozovnica Ski Pass Slovenia je uspešnica letošnje smučarske sezone, trdijo v Združenju slovenskih žičničarjev. "Sicer vsako leto smučarska sezona prinaša številne novosti, a letošnje so še posebno radodarne. Med njimi je najpomembnejša tista, ki vsem ljubiteljem omogoča brezskrbno smuko in aktivno rekreacijo v večini slovenskih gorskih centrov, in to z enotno slovensko smučarsko vozovnico, poimenovano Ski Pass Slovenia. Ideja je smučanje z eno vozovnico na vseh slovenskih smučiščih. Namen je ponuditi domačim gostom smučarjem konkurenčen produkt in jih na tak način zadržati doma. Zavedamo se, da je to težko, ker so cene sezonskih vozovnic v Italiji in Avstriji zelo nizke, seveda zaradi znanih dejstev: njihovo poslovanje temelji na stacionarnih gostih, financiranje izgradnje žičniške infrastrukture je drugačno kot pri nas, upravljavci nosijo bistveno manjše breme, a nujno je nadaljevati v to smer," nam je povedal Danilo Brecelj iz omenjenega združenja. Vendar je treba opozoriti, da enotna smučarska vozovnica ne velja na Voglu in Kaninu. Na smučiščih, kjer ponujajo nočno smuko, je tudi ta vključena. Na smučiščih, ki niso v sistemu Rikom, je treba vozovnico predložiti pri blagajni, kjer jo evidentirajo in izdajo dnevno vozovnico. Brecelj pravi, da jo lahko zainteresirani naročijo zelo preprosto na spletni strani www.activeslo.com. Cena enotne vozovnice za odrasle je 599 evrov, za mladince in seniorje 499, za otroke do šestega leta starosti pa 399 evrov. Z enotno družinsko sezonsko smučarsko vozovnico bodo lahko navdušenci smučali ali tekali na Rogli, Krvavcu, Cerknem, Starem vrhu, Soriški planini, Javorniku, Golteh, Celjski koči, Kobli in Treh kraljih. Žal pa ne moremo napisati cen teh vozovnic, saj obstaja kar 17 različic te vozovnice, seveda je vse odvisno od tega, koliko otrok je v družini, koliko so stari, ali gre za kombinacijo stari starši in vnuki… Denimo za starše in dva otroka stane 950 evrov.

Dobra novica je ta, da se vozovnice niso podražile. Redka izjema je Kanin, kjer je cena dnevne vozovnice višja za dva evra in je tudi najdražja pri nas - zanjo je treba odšteti 31 evrov. Smučišče Kanin se mora pač prilagajati italijanskim partnerjem. Osnovnošolci in predšolski otroci pa bodo na Kaninu vijugali le za 50 evrov na leto. Sicer se cene za poldnevno karto gibljejo od 12 evrov za otroke do 27 za odrasle. Cene dnevnih vozovnic pa se od poldnevnih razlikujejo za nekaj evrov. Na bližnjih smučiščih v tujini so nekoliko višje, vendar drži tudi dejstvo, da so smučarske proge daljše. Težko je sicer med sabo primerjati vozovnice doma in v tujini, vendar velikokrat pri odločitvi, kam oditi smučat, odloča cena. Ponekod v tujini so cenejši - tako imenovana sezonska karta Alpe Adria (velja na sosednjih avstrijskih in italijanskih smučiščih) stane v predprodaji 420 evrov, v redni prodaji pa 470 evrov.

Kljub slabi lanski "letini" nekaj novosti

Upravljavci smučišč upajo, da bo veliko naših družin ostalo doma, na naših smučiščih, in so kljub slabi lanski sezoni poskrbeli za nekaj novosti. Med redkimi naložbami je nova štirisedežnica in smučišče na Kopah. To pomeni nič več zastojev pri vstopu na smučišča. Na Golteh in v Kranjski Gori so razširili sistem umetnega zasneževanja. Obiskovalci bodo na Golteh lahko uživali tudi v novem hotelu in apartmajskem naselju. Tudi v bližini smučišča Rogla je zrasel nov hotel, za boljše proge bo poskrbel nov teptalnik. Uredili so novo akumulacijo vode s prostornino 300.000 kubičnih metrov, tako bodo namreč lažje izdelovali tehnični sneg. Na Voglu imajo nova dvigala ob vstopu v nihalko. Na smučišču Cerkno so razširili snežni park in vrtec. Na Kaninu bodo uredili "fun park" s tremi skakalnicami, ena bo velika 30 metrov, dan si bodo obiskovalci lahko popestrili tudi z raznimi reliji. Ponekod pa so bila vlaganja minula leta preskromna, takšen primer je denimo Kobla. Zasebnik je pred tremi leti temu smučišču obljubljal razcvet, a so bile naložbe prenizke. Tako je prihodnost Koble zavita v meglo.

Smučanje že dolgo ni samo spuščanje s smučmi po strminah, tega se zavedajo tudi vodilni v naših smučarskih centrih. Zato je marsikje veliko animacijskih programov in različnih prireditev, da o smučarskih šolah, vrtcih sploh ne pišemo. Varnost je najpomembnejša, zato je (naj bo) vlaganje vanjo ena prioritetnih nalog smučarskih centrov.