Naglici vsakdana boste tam zagotovo ubežali brez srečanja s sodelavci ali sosedi, kar pa še zdaleč ne pomeni, da boste razpoloženje adventnih stojnic okušali osamljeni. Ravno nasprotno: na vsakem koraku vas bodo spremljali angeli in z malce domišljije se vam bo zazdelo, da je priljubljeno in svetovno znano letovišče ob Vrbskem jezeru v resnici pravljična oaza v belo odetih nebeških varuhov.

V vlogi Božičkovih pomočnikov v angelskih pekarnah, v katerih se pečejo sladke dobrote, ali pa v angelskih poštah, v katerih potekata pisanje novoletnih želja in njihova "balonska" pošiljka v nebo, v angele našemljena dekleta seveda najbolj razveseljujejo otroke, medtem ko odrasle čute najbolj prevzame plavajoči adventni venec. Njegov premer znaša 25 metrov in na njem tudi letos žari kar 60.000 lučk, pogled na eno največjih adventnih vrbskih znamenitosti pa je najveličastnejši z ene izmed ladij, ki Vrbo povezujejo s partnerskim mestecem oziroma nekoliko večjo vasico Poreče.

Želijo si poletnega vrveža

V nasprotju z njeno spokojnostjo je decembrsko vzdušje v Vrbi mnogo bolj živahno, a se naši severni sosedje vseeno na vso moč trudijo vsaj malo približati poletnemu štetju gostov. Zaradi idilične narave, milega podnebja in kristalno čistega jezera, ki se poleti segreje na 28 stopinj Celzija, se namreč Vrba poleti spremeni v pravo turistično meko. Kopalne užitke, ogled mestnega gradu in ostalih znamenitosti, obisk igralnice ter kulinarične izzive si v najtoplejših mesecih vsako leto privošči več kot 300.000 gostov. Pozimi ob najbolj znamenitem avstrijskem jezeru naštejejo "le" okoli 12.000 gostov in jih poleg adventno obarvanega vzdušja privabljajo tudi s pestro in cenovno ugodno ponudbo zimskih paketov, ki vključujejo celo brezplačne smučarske vozovnice na smučišču Osojščica in hitre tridnevne tečaje smučanja ali deskanja na snegu.

A pustimo številke ob strani, v Vrbi vas bodo v teh dneh preverjeno sprejeli odprtih rok. Četudi vam tradicionalna ponudba adventnih stojnic ne bo postregla z ničemer še ne videnim in ste se zaradi ekološke ozaveščenosti odločili, da svojih omar letos ne boste še dodatno bremenili z novo kapo, rokavicami, nakitom ali spominki, vas bodo Korošci zagotovo očarali s svojo gostoljubnostjo. Mimogrede, tudi nasprotniki napitkov s stojnic smo ob svojem pohajkovanju in okušanju prazničnega vzdušja na vse pretege hvalili njihovo pristno kuhano vino, sicer pa eno v teh prazničnih dneh tako in tako velja kot pribito: kjer koli že zapravljamo svoj čas, nikoli ne pridobimo, če tega ne delamo iskreno.