Advent v Zagrebu in božično-novoletne prireditve čutimo in vidimo povsod. V paviljonu na Zrinjevcu se izmenjujejo glasbeni ansambli. Adventnih dogodkov je največ na glavnem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Tam je vedno veliko ljudi, ki čakajo tramvaj, uživajo v kavi in branju časopisa ali enostavno hočejo videti in biti videni. Osrednji del trga zaseda montažna stavba s točilnicami in odrom. V bližini je vodnjak Manduševac, okoli katerega je narejen velik adventni venec, ki je zvečer osvetljen. Z druge strani spomenika bana Jelačića sta postavljena oder in visoka novoletna smreka. Program se na trgu začne vsak delavnik ob 18. uri, ob koncu tedna pa že ob 11. uri. Na odru se bodo zvrstila kulturno-umetniška društva, zbori, plesalci. Ne bo manjkala niti popularna glasba.

Žive jaslice pred stolnico na Kaptolu

Prikaz Jezusovega rojstva v Betlehemu so pripravili za 17. in 18. ter za 25., 26. in 27. december. Vsak dan bodo tri predstavitve: ob 16.15, 17. in 19. uri.

Če se od Trga bana Jelačića odpravite proti tržnici Dolac, pred stopnicami na levo zavijete v Tkalčićevo, najbolj boemsko zagrebško ulico. Tam boste srečali ulične glasbenike, pantomimike in amaterske umetnike, ki bodo poskusili ustvariti božično vzdušje starega Zagreba. V Tkalčićevi je nešteto majhnih ali večjih lokalov s pestro izbiro hrane in pijače.

Center novoletnega sejma je v Gajevi ulici takoj za Trgom bana Jelačića. Tam boste dobil najboljše klobase, sladice in kuhano vino.

Po najdaljši zagrebški ulici Ilici se sprehodim do Britanskega trga, ki so mu decembra spremenili ime v Pingvin plac. Ko pade sneg, se bodo po njem sprehajali pingvini! Na trgu je vsak dan koncert. Decembra bodo tam med drugimi nastopili Gustafi, Neno Belan, Oridano Gypsi Jazz Orchestra itd. Britanski trg je oddaljen le 10 minut hoje ali dve tramvajski postaji od Trga bana Jelačića.

Zagrebška dedek in babica Mraz

Če boste v Zagreb pripeljali otroke ali vnuke, ne smete preskočiti Veselega božičnega tramvaja. To je star muzejski tramvaj, na katerem bodo otroci spoznali dedka in babico Mraz. Tramvaj vozi vsak dan od 16. do 19. ure, ob koncu tedna pa že od 10. ure. Vožnja s tramvajem traja okoli 30 minut.

Čas je, da omenim še nekaj kulturnih dogodkov, ki te dni potekajo v Zagrebu. V galeriji Klovićevi dvori na Gornjem gradu je razstava "Veliki mojstri renesanse na hrvaški obali". Prireditelji so zbrali sakralna dela Tiziana, Tintoretta, Veroneseja in drugih velikanov renesanse, ki so v cerkvah na Hvaru, Braču, Cresu, v Dubrovniku in preostalih jadranskih mestih. Za ljubitelje slikarstva je ta razstava obvezna.

V Muzeju za umetnost in obrt na Trgu maršala Tita 10 je razstava "Simboli luksuza". V nekaj sobah so razstavljeni vrhunski predmeti zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza, ki so danes last Francesce von Habsburg. Osebno me je navdušila skrinja, v kateri je 66 predalov s toaletnim priborom in priborom za zajtrk. Skrinja je na koleščkih, in že si predstavljam, kako so skrinjo z bogatim zajtrkom pripeljali gospodom in gospem do postelje tam nekje okoli leta 1750. Vstopnice za muzej so po 30 kun, za upokojence in študente 20 kun.

To seveda ni vse, kar ponuja adventni Zagreb. Vsega ne morete videti v enem dnevu, zato si izberite tisto, kar vam in sopotnikom najbolj ustreza. Če želite doživeti večerni utrinek Zagreba, se vrnite v Ljubljano z enim od poznih vlakov; za družine z otroki je idealen vlak, ki odhaja iz Zagreba ob 18.14. Če pa se kljub nasvetom odpravite v Zagreb z avtom, boste bolj fleksibilni, vendar manj spočiti. V vsakem primeru boste uživali v adventnem Zagrebu.