"Odgovor na vprašanje o tem, ali Slovenci iz leta v leto bolj prisegamo na smučarski tek, je večplasten. Po eni strani se je zavedanje o potrebi po športni rekreaciji v zadnjih desetih letih močno okrepilo. Del generacije srednjih let se zaveda, da je gibanje tudi vložek v 'tretji steber' zavarovanja. Drugi razlog je na moč prozaičen; preprosta aritmetika pokaže, da je alpsko smučanje v družinskem obsegu znatnemu delu Slovencev dosegljivo le nekajkrat na sezono. Tretji razlog pa tiči v potencialni nevarnosti na smučiščih. Z zarezno tehniko smučanja so se hitrosti smučanja tudi na položnih smučiščih povečale, na večini smučišč so v zadnjih letih povečali zmogljivosti žičnic. Vse to pomeni večjo gnečo in večje hitrosti na smučiščih. Znaten del smučarjev se pri tem počuti neugodno in se raje loti smučarskega teka, kjer je možnosti akutnih poškodb neprimerno manj," meni organizator logaškega sejma Rafael Marn iz šole smučarskega teka AD Pirum.

Kot inštruktor teka na smučeh poudarja, kako pomembno je, da se rekreativni tekači dobro zavedajo svojih tekaških ambicij: "Kupiti tekmovalno opremo za občasne sprehode je streljanje s topovi na vrabce. Začetnikom zato svetujem nakup opreme za klasično tehniko teka, saj je drsalna tehnika teka nadgradnja klasični. Hkrati je v primeru, da se vadeči drsalne tehnike učijo sami ali s pomočjo video nasvetov, kasneje, ko se znajdejo v slepi ulici, mnogo težje odpraviti priučene in avtomatizirane napake, kot če bi se drsalnih korakov učili pod strokovnim vodstvom in od začetka."

In koliko znašajo cene rabljene opreme za tek na smučeh? Gibljejo se od dobrih 150 evrov za komplet (smuči, čevlji in palice) pa vse do približno 800 evrov za komplet, pri čemer se lahko kupci v soboto zagotovo pustite presenetiti s kakšnim sejemskim popustom.