Ugledni zdravnik je nagrado prejel na 8. dvodnevnem kongresu prostovoljstva, ki se je včeraj sestal v Mariboru. Pokroviteljica kongresa Barbara Miklič Türk je na sklepnem dogodku letošnjega evropskega leta prostovoljstva razdelila še šest priznanj za prostovoljstvo, in sicer Jadranki Glavač, Gorazdu Bencetu, Čebelarski zvezi Slovenije, Medgeneracijskemu društvu za samopomoč Drava, Janiju Podrepšku in Zvonimirju Korenčanu.

Združeni narodi so leta 1985 razglasili 5. december za mednarodni dan prostovoljstva, da bi poudarili pomen solidarnosti za preživetje človeštva. Po raziskavi Slovenske filantropije, ki je zajela 3255 društev oziroma prostovoljskih organizacij, je bilo v letu 2008 v Sloveniji aktivnih več kot 183.000 prostovoljcev, ki so opravili skupaj nekaj manj kot 15 milijonov prostovoljskih ur.

Koliko prostovoljskih ur je opravil, Doplihar ne ve. Brezplačno ambulanto s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro bono, ki je namenjena vsem občanom Mestne občine Ljubljana brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, namreč vodi že deveto leto. Čeprav je bila ta ambulanta leta 2002 ustanovljena v prepričanju, da bo zgolj kratkotrajen projekt, ker naj bi vsi državljani Slovenije kmalu pridobili osnovno zdravstveno varstvo. A se ta napoved ni udejanjila. Pravzaprav postaja takšna človekoljubna pomoč vse bolj nujna, saj je naval v ambulanto zaradi poglabljanja socialne krize iz leta v leto večji.