GLASBA

Ljubljana

Hiša

Koncert ob 20-letnici delovanja in izidu novega albuma. Prazačetki delovanja skupine Hiša segajo v leto 1981, a temeljni kamen Hiše je bil položen deset let pozneje. Skupina, ki je v dvajsetih letih delovanja objavila deset plošč in prejela več pomembnih nagrad, bo na jubilejnem nastopu v družbi posebnih glasbenih gostov predstavila najnovejši album Skoraj poletje. Tudi na njem ostaja zvesta svoji ustvarjalni liniji in slogu, kozmičnemu folku. Skupino sestavljajo Andrej Guček (solo vokal, solo kitara, klavir, orglice), Vili Guček (vokal, bas), Martin Koncilja (vokal, ritem kitara) in Iztok Pepelnak (vokal, bobni). Cankarjev dom. Linhartova dvorana. Ob 20. uri.

Neforma: Branko Potočan in N'Toko

Glasbeno-plesni dogodek. Ustvarjanje Branka Potočana se je začelo že leta 1986, ko se je pridružil Plesnemu teatru Ljubljana in kot del takratne avantgardne skupine pod vodstvom Ksenije Hribar sodeloval v vseh pomembnejših produkcijah. Med letoma 1990 in 1993 je v Bruslju sodeloval s svetovno znanim koreografom Wimom Vandekeybusom. Z njegovo skupino Ultima Vez je prekrižaril svetovne plesne in gledališke odre. Leta 1994 je ustanovil svojo skupino fizičnega teatra Fourklor, s katero je v obdobju dvanajstih let ustvaril dvanajst celovečernih predstav in za delo prejel več nagrad. Že vrsto let deluje tudi v okviru gledališča kot koreograf in plesni učitelj. Miha Blažič je priznani slovenski glasbenik, znan pod imenom N'toko, njegova bistvena lastnost pa je morda ravno odprtost do najrazličnejših glasbenih zvrsti in neobremenjenost z glasbeno sceno, z enako mero prepričljivosti se loti tako hiphopa, rocka, elektronike kot tudi svobodne improvizirane godbe. Španski borci. Ob 20. uri.

Die Infantillerie

Koncert. Noisersko-punkerski dvojec Die Infantillerie iz Hamburga tvorita le basist in bobnar. Rezultat je divja improvizacija z vmešanimi določenimi fiksiranimi strukturami. Bučen pristop zagotavlja tudi noise zvok de luxe. Na svoji drugi turneji letos predstavljata novi split album Play Noisepunk or Don't, ki sta ga izdala skupaj z Die 7te Krawallerie pri založbi TimTimTonTraeger. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 22. uri.

Ludovik Material, It's Everyone Else

Koncert. Ljubljansko-prekmurska naveza Ludovik Material deluje v sferi med elektronskimi zvoki in ritmi ter bolj robato rokersko ekspresijo. Ludovik Material so Tina Perić (vokal besedila), Matija Dolenc (elektronika, računalnik, lutnja) in Jernej Koren (bobni). Začetki dua It's everyone else segajo v leto 2009, ko sta ustvarjalne moči združila Lucijan Prelog in Pika Golob. S sintetizatorji zvoka, samplerjem in dvema vokaloma proizvajata shizofren zvok, ki je prepreden tako z zasanjano poetiko kot tudi s surovostjo in brutalno iskrenostjo. Žanrsko težko določljiv dvojec kaže razmerja med industrialnim punkom, noisom in psihadelično melodiko. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 22. uri.

Dub Lab: Meditation Dubstep

Klubski večer. Nastopili bodo Pier (RDYO DJs, RootsInSession, Bassick, Krunch it!!), Freeverse (Krunch it!!, Synaptic, Dub Lab) in Sunneh (Krunch it!!, Dub Lab). AKC Metelkova mesto. Channel Zero. Ob 22. uri.

Nova Gorica

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Koncert klasične glasbe. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije sestavljajo izbrani in najboljši glasbeniki Slovenske filharmonije. Zgovorna številka tristo koncertov v petnajstih letih kaže na stalno angažiranost zasedbe, ki ob številnih koncertih v Sloveniji veliko gostuje v tujini bodisi znotraj programov koncertnih hiš bodisi na festivalih. V Novi Gorici bodo tokrat nastopili s harfistko Jasno Corrado Merlak iz Trsta. Program koncerta L. M. Škerjanc: Suita v starem slogu; C. Debussy: Danses sacrée et profane za harfo in godalni orkester, L. 103; C. Saint-Saëns: Morceau de concert v G-duru, op. 154; E. Grieg: Fra Holbergs tid za godalni orkester (Holberg suita), op. 40. Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica. Ob 20.15.

ODER

Ljubljana

Henry Purcell: The Fairy Queen (Vilinska kraljica)

Operna predstava. Dirigent Philip Pickett. Režija Mauricio García Lozano. Solisti Ruby Hughes (sopran), Christopher Robson (kontratenor), Ed Lyon (tenor), Michael George (basbariton), Dana Marbach (sopran), Faye Newton (sopran), Tim Travers-Brown (kontratenor), Joseph Cornwell (tenor), Simon Grant (basbariton). Cirkuški artisti Jose Triguero Delgado, Zoe Jones, Boldo Janchivdorj, Olivia Quayle, Jan Patzke. Koprodukcija New London Consort, de Doelen Rotterdam, The Sage Gateshead. Purcellova opera Vilinska kraljica je pravzaprav vrsta mask (značilne angleške glasbene zvrsti), ki spremljajo priredbo Sna kresne noči, čeprav glasba sama s Shakespearjevo zgodbo nima dosti skupnega. Še danes je to za izvedbo izjemno prilagodljiva glasba, ki v pravih rokah lahko postane enkraten spektakel. Izvirna in razgibana predstava po vsem svetu navdušuje občinstvo z enkratnim zlitjem glasbe, izvedene s toplino in fineso, ter dih jemajočimi akrobacijami. Cankarjev dom. Gallusova dvorana. Ob 19.30.

Aleksander Nikolajevič Ostrovski: Nevihta

Prevajalka Tatjana Stanič. Režiser Jernej Lorenci. Dramaturginja Eva Mahkovic. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Belinda Radulović. Koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek. Avtor glasbe Branko Rožman. Nastopajo Jožica Avbelj, Matej Puc, Nika Rozman, Alja Kapun k. g., Boris Ostan, Primož Pirnat, Jaka Lah, Janez Starina, Jette Ostan Vejrup, Maja Boh, Boris Kerč. MGL. Ob 19.30.

Maribor

Jean-Baptiste Poquelin Moliere: Don Juan

Prevajalec Aleš Berger. Režija Boris Cavazza. Asistentka režije Ajda Valcl. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografinja Polonca Valentinčič. Skladatelj Igor Leonardi. Koreograf Ivica Knez. Nastopajo Tadej Toš, Aleš Valič k. g., Eva Kraš, Viktor Meglič, Davor Herga, Bojan Maroševič, Maša Židanik, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Ivica Knez, Asami Nakashima k. g., Irena Grkinič k. g. Stara dvorana SNG Maribor. Ob 20. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Filmogram

Razstava Filmogram sooča film in fotografijo na način, ki briše ustaljeno branje in razumevanje prvega skozi optiko pripovednega in drugega skozi optiko likovnega. Na eni strani so to filmi, ki zgodbo utemeljijo na podobi, na drugi strani fotografije, ki - nasprotno - podobo utemeljijo na zgodbi. Podobe Filmograma so s pomočjo zamrznitve oživljeni fotogrami in skozi zgodbo odmrznjene fotografije. Filmogram opozarja na dela slovenskih filmskih in fotografskih ustvarjalcev, ki se tega vznemirljivega in nujnega prepleta filma in fotografije zavedajo, z njim bogatijo ali na njem celo gradijo svoj izraz. Razstava je nastala v sodelovanju z revijo Fotografija, ZSKZ, zavodom FAIR in Slovensko kinoteko. Avtorji razstave so Jan Babnik, Jurij Meden, Peter Rauch. Na ogled do 18. decembra. Cankarjev dom. Mala galerija.

Likovni kritiki izbirajo

Razstava. Izbor Barbara Sterle Vurnik, avtor Arven Šakti Kralj Szomi. Arven Šakti Kralj Szomi je diplomirala na slovitem Goldsmiths College University of London iz predmeta Fine Art - Studio Practice and Contemporary Critical Theory. Kot je ob razstavi zapisala Barbara Strle Vurnik, so podobe iz avtoričinega razstavljenega cikla zgrajene večplastno in jih je treba tako tudi gledati, saj so na neki način umetničin psihološki avtoportret. "A čeprav gre v zgodbi do neke mere za avtobiografsko ikonografijo, ki je vezana na umetničin lasten bivanjski svet, kjer se v nas zazrejo celo njene lastne oči, avtorica raziskuje tudi obči človekov psihološki profil in način zaznavanja lastne intime... Arven Šakti Kralj Szomi s svojimi fotografijami poustvarja prav dejstvo, da ob svetu, ki ga vidimo, živi svoje vzporedno življenje tudi tisti drugi, skrit pod kožo nas vseh." Na ogled do 31. decembra. Cankarjev dom. Prvo preddverje.

Tinca Stegovec: Grafike in risbe iz zbirke MGLC

Razstava. Tinca Stegovec je slovenska slikarka in grafičarka, ena od spremljevalk Ljubljanske grafične šole, ki je lansko leto Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru podarila ves grafični opus z matricami in štirimi risbami ter velik del svoje strokovne knjižnice. Tokratna razstava, ki jo je pripravila kustosinja Breda Škrjanec, je prva celovita predstavitev grafičnega opusa Tince Stegovec in preverja njeno mesto v zgodovini moderne slovenske grafike, v kateri odličnost njenih barvnih akvatint v preteklosti ni prišla do polne veljave. Poleg akvatint so na ogled tudi lesorezi, litografije, jedkanice, vernis-mouji, matrice in risbe. Na ogled do 8. februarja. MGLC.

Mojca Pišek: Manifest za novi vitalizem

Fotografska razstava. Manifest za novi vitalizem je razstava portretov slovenskih pesnikov pretežno mlajše generacije, ki si naslov sposoja pri istoimenski pesmi Katje Perat. "Domov gre, prižge računalnik in ne napiše manifesta," na nekem mestu duhoviči pesem in vsi vemo, o čem govori. Razstava je prosta duhovičenja in tudi manifest je ostal le plemenita namera. Predvsem dokumentira, z izborom pa hote in nehote vrednoti, tokrat v podobah - portretirani so nekateri najbolj vznemirljivi pesniki generacije, četudi izbor avtorjev ni popoln. Vključeval bi lahko tudi druge obraze, ki jih do zdaj še nismo imeli priložnosti ali časa zvabiti pred objektiv. Na ogled do 31. decembra. KUD Franceta Prešerna.

Maribor

Lords of Dirt

Skupinska razstava. Mednarodna skupina avtorjev mlajše generacije v projektu Lords of Dirt raziskuje konstrukcije vsakdanjih realnosti in umeščenost subjektov znotraj teh. Sicer pasivno motrenje sveta se prek umetniškega dela spreminja v hiperozaveščeno dejanje, ki posamezniku omogoča prevajanje množice zunanjih podob oziroma informacij v obvladljiv, s čutnostjo zaznamovan koordinatni sistem. Lords of Dirt predstavlja (možno) reorganizacijo, prisvajanje in subjektivizacijo informacijskega vsakdanjika, zaznamovanega z mitologijo banalnega, da bi ga prek izkušnje realnosti umetniškega dela znova izročili v naročje subjekta. Sodelujejo Claire Dantzer (Fr), Meta Grgurevič (Slo), Giorgio Guidi (Ita), Jaša (Slo), Kyle Milne (ZDA), Valerio Nicolai (Ita), Mark Požlep (Slo), Jyrki Riekki (Fin), Urša Vidic (Slo). Kustosinja razstave je Simona Vidmar. Na ogled do 13. januarja. Umetnostna galerija Maribor.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Teden grške kulture v MKL

V sklopu projekta Svet med nami bo MKL med 5. in 9. decembrom organizirala Teden grške kulture v sodelovanju z veleposlaništvom Grčije, Mestnim muzejem Ljubljana in Slovensko-grškim kulturnim društvom ter predstavila niz kulturnih dogodkov, kot so koncerti, razstave, filmske projekcije, predstavitve folklore, kulinarike, jezikovni tečaji, strokovna predavanja in otroške delavnice. Teden grške kulture bodo odprli nocoj v Knjižnici Prežihovega Voranca, s koncertom tradicionalne grške glasbe v izvedbi zasedbe Vagantes ter z odprtjem dveh razstav: 2500. obletnica bitke pri Maratonu ter Čar grške pokrajine in zgodba najbolj ogroženega sesalca Vangelisa Paravasa. Več informacij na www.mklj.si. MKL. Knjižnica Prežihovega Voranca. Ob 19. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Hans Christian Andersen - Andrej Jaklič: Snežna kraljica

Režija Tijana Zinajić. Dramatizacija Andrej Jaklič. Scenografija Branko Hojnik. Kostumografija Matic Hrovat. Glasba Tim Kostrevc, Luka Jamnik. Nastopajo Kaja Tokuhisa k. g., Jan Bučar, Nina Ivanič, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič, Iztok Jereb. Pravljica Hansa Christiana Andersena, ki je hotel biti igralec, romanopisec in dramatik, postal pa je eden izmed najbolj priljubljenih avtorjev otroških pravljic, je zgodba o dveh prijateljih, zgodba o iskanju izgubljene polovice, o odpuščanju, odrešitvi, ljubezni in odraščanju. Predstava je primerna za otroke od 4. leta starosti dalje. Šentjakobski oder LGL. Ob 17.30.

Maribor

Tone Pavček: Juri Muri v Afriki

Predstava za otroke. Režiserka Branka Nikl Klampfer. Nastopata Matija Stipanič in Maša Židanik. Juri Muri, "tisti, ki je s hruške pal", je trmast deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Čez morje ga ponese galeb, ko pa prispe v Afriko, naleti na nevarne in grozljive zveri. A noj ga potolaži, naloži ga na hrbet in mu po dolgem in počez razkaže afriška čudesa. Predstava je primerna za otroke od 2. leta starosti. Komorni oder SNG Maribor. Ob 10. uri.

ZA OVINKOM

Milano (Italija)

Nova sezona Scale

Operna hiša La Scala bo v novo sezono vstopila 7. decembra. Ob tej priložnosti bodo uprizorili Mozartovo opero Don Giovanni pod vodstvom Daniela Baremboima, ki je od oktobra glasbeni direktor hiše. Naslovno vlogo bo pel Peter Mattei, Donna Anna bo Anna Netrebko, režijo pa je prevzel Kanadčan Robert Carsen. La Scala v tej sezoni načrtuje 19 produkcij, od tega 13 oper. Sedem od njih bo novih produkcij Scale. Skupaj v sezoni 2011/2012 načrtujejo 274 predstav. Operna hiša bo okrepila tudi svoja gostovanja, saj v novi sezoni stavi na internacionalizacijo, kot pravi intendant Scale Stephane Lissner. Prve letošnje predstave v Milanu, na katero po tradiciji pridejo posebni gosti iz Italije in tujine, se bo verjetno udeležil tudi novi italijanski premieri Mario Monti, ki je velik ljubitelj opere in le redko izpusti premiere v Scali. La Scala. Od 7. decembra.

München (Nemčija)

Perugino - Rafaelov učitelj

Na razstavi je mogoče videti 40 del italijanskega renesančnega slikarja Perugina, ki so jih za to priložnost posodili številni svetovni muzeji, med njimi pariški muzej Louvre in florentinski muzej Uffizi. Pietro Perugino je bil učenec Fiorenza di Lorenza in Piera della Francesce in od leta 1500 je bil učitelj mladega Rafaela. Okoli leta 1500 je bil eden najuspešnejših umetnikov italijanske renesanse. Njegovi sodobniki niso cenili le klasične harmonije in tehnične dovršenosti njegovega slikarstva, temveč tudi kontemplativno, lirično vzdušje njegovih del. Leta 1829 je kralj Ludvik I. z Vizijo svetega Bernarda pridobil eno glavnih del tega mojstra za Staro pinakoteko. Omenjena oltarna slika je eno izmed del, ki Perugina osvobajajo iz sence njegovega učenca Rafaela, piše na spletni strani pinakoteke. Na prvi večji razstavi Peruginovih del zunaj Italije je poudarek predvsem na obdobju razcveta njegove kariere. Poleg religioznih del je mogoče videti tudi nekaj primerkov Peruginove portretne umetnosti in dela z mitološko tematiko, ki obiskovalcu razstave približajo humanistične ideale Peruginovega časa. Stara pinakoteka. Do 15. januarja 2012.