Prejšnji teden je New York Times pisal o tem, kako si starši čedalje bolj pogosto pomagajo s spletnim iskalnikom, da bi ocenili otroška imena. "Tako lahko hitro zagotovimo, da otrok ne bo nosil imena kakšnega serijskega morilca, porno zvezdnice ali spolnega prestopnika," so zapisali pri Timesu.

Izbira otrokovega imena je bila vedno pomembna odločitev, pri Timesu pa ugotavljajo, da je digitalna doba vse skupaj še dodatno zapletla. "Nekateri starši hočejo tako unikatna poimenovanja, da bo ime njihovega otroka na vrhu bodočih rezultatov spletnih iskanj. Spet drugi iščejo imena, ki so dovolj neobičajna, da ohranjajo edinstvenost, a še vedno takšna, da na otroških igriščih ne bodo zbujala posebne pozornosti. Le redki si želijo, da bi se ime njihovega otroka izgubilo v virtualni gneči," pišejo pri Timesu.

Obstaja tudi posebna spletna stran, The Baby Name Wizard, na kateri lahko bodoči ameriški starši preverijo, ali je ime, ki so si ga izbrali za svojega prihajajočega novorojenčka, že zasedeno. Ustanoviteljica omenjene spletne strani Laura Wattenberg ugotavlja, da "starši, ki razmišljajo o otrokovem imenu, vtipkajo svojo idejo in rečejo 'O ne, je že zasedeno. Obstajajo že trije s takšnim imenom."

Imena zaznamujejo tiste, ki jih nosijo

Profesor David Figlio, ki je zaposlen na univerzi Northwestern, je raziskoval učinek, ki ga imajo imena na posameznike. Odkril je, da učitelji otroke, ki imajo imena, značilna za nižji razred, drugače obravnavajo. Pri takšnih namreč obstaja manjša verjetnost, da jih bodo prepoznali kot nadarjene, slabše se odrežejo pri preverjanjih znanja.

Imena lahko celo predvidijo poklicne usmeritve posameznikov. Ko je Figlio preučeval primer sester, ki sta bili dobri pri matematiki, je ugotovil, da so tisti z lingvistično bolj ženstvenimi imeni bolj nagnjeni k temu, da se umaknejo pred matematiko in naravoslovjem, temveč se pogosteje usmerijo k družboslovju v primerjavi s svojimi sorodniki z lingvistično bolj androgenimi imeni. Če boste želeli, da vaša hči Anastazija postane zdravnica, jo boste morali veliko bolj spodbujati k temu. "Ona bi lahko diplomirala iz angleščine, njena sestra Jordan pa iz biologije," razlaga Figlio. "To se dogaja tako pogosto, da je zadevo nemogoče ignorirati."

In dvakrat premislite, preden daste svojemu sinčku ime, ki zveni žensko – Figlieva raziskava iz leta 2006 je pokazala, da bodo imeli razni Ashleyi, Shannoni, Jamieji in Courtneyi več vedenjskih težav v srednji šoli.