V kvalifikacijah je bil s skokom 101 meter najboljši 25-letni Norvežan Vegard Haukoue Sklett, ki je v torek zmagal na tekmi celinskega pokala v Rovaniemiju. Izmed Slovencev so se na tekmo uvrstili štirje od šestih tekmovalcev. Najboljši je bil Jure Šinkovec na osmem mestu (skok 96,5 metra), potem ko je v drugi seriji za trening imel celo najdaljši skok z 99,5 metra, v prvi pa je bil najboljši Avstrijec Gregor Schlierenzauer s 102,5 metra. Jernej Damjan je bil 13. (95,5 metra), Peter Prevc 32. (104 metre s padcem, kar je pol metra manj od rekorda skakalnice Espna Bredesena iz leta 1994) in Robert Kranjec 34. (89,5 metra), medtem ko se na tekmo nista uvrstila Dejan Judež (46. mesto, 87,5 metra) in Jurij Tepeš (54., 83,5 metra).

»Kvalifikacije so bile prava živčna vojna. Po dveh skokih za treningih smo si obetali precej več, kot so fantje pokazali v kvalifikacijah, kjer so imeli nekaj smole z vremenskimi razmerami. Na treningu smo pokazali, da smo enakovredni najboljšim. Škoda za padec Prevca, saj bi s skokom 104 metre zmagal v kvalifikacijah, a mu je potem, ko je skušal kljub pristanku v ravnini narediti telemark, vzelo smučko. Dobil je udarec v gleženj, a bo do tekme nared. Škoda za izpad Judeža, ki je bil za trening v obeh serijah med najboljšimi dvajsetimi, od Tepeša pa pričakujem boljšo predstavo v nedeljo na veliki skakalnici,« je povedal slovenski selektor Goran Janus.

Danes bo tudi prva tekma svetovnega pokala v zgodovini v smučarskih skokih za ženske. Finalna serija za ženske bo v premoru med prvo in drugo serijo moških.