Fak, na 20 kilometrov osmi in kot eden najhitrejših tekačev, je končal šele kot 41., Marič 61., preostali pa še nižje. Glavni vzrok enemu zgodovinsko najslabših dosežkov je bila izbira smuči. Ob večerni ohladitvi serviserji Globevnik, Brvar in Podgornik niso pravočasno našli prave formule (verjetno prave mikro strukture na drsni ploskvi), zaradi česar so bili slovenski biatlonci v smučini videti kot eksoti. Fak je denimo za zmagovalcem Carlom Johanom Bergmanom zaostal kar dve minuti, s tem da Šved ni tekel kazenskega kroga. Še več. Dve minuti mu je samo v teku naložil tretji Norvežan Emil Hegle Svendsen, s katerim je bil na uvodni tekmi na 20 kilometrov domala poravnan.

»Že po enem kilometru sem Jaku nameril devet sekund zaostanka, pa sploh še ni bilo nobenega pravega klanca. Tedaj sem vedel, da je nekaj hudo narobe,« je pojasnjeval Velepec in se takoj lotil omiliti škodo. »Zdaj gremo znova testirat smuči. Mene čaka še veliko dela, da fantom povrnem samozavest in prepričanje, da nismo tako slabi,« je pristavil.

»Smuči niso drsele, čeprav sem dal vse od sebe. Škoda izgubljene priložnosti. Včasih se zgodi tudi to. V nedeljo bom poskušal popraviti, kar se bo dalo,« je dejal Jakov Fak. »O smučeh ne bi govoril. Proga je bila pač ledena za ubit, uničil sem smuči,« se je bolj na okoliščine izgovarjal Janez Marič. »Žal sta za menoj dve bledi predstavi,« je polom bolj prizadel Klemna Bauerja, ki takega začetka ni sanjal niti v mori. »Vseeno ostajam optimist. Vem, da to ni pravi odraz pripravljenosti. Nekaj je bilo verjetno narobe na smučeh, a žal nisem imel nobene primerjave. Tudi z Bergmanom ne, ki je startal dve minuti za mano. Serviserje, ki trdo garajo, zagotovo ne morem okriviti. V streljanju stoje v osnovi, kot sta položaj in proženje, delam pravilno, vendar tarče ne padejo. Upam, da se bodo tarče pokrile takrat, ko bom letel. Vem, da zmorem več,« je razmišljal Bauer, ki se lahko tako kot preostali z izjemo Faka, ki ima popravni izpit na nedeljskem zasledovanju, že pripravi na tekmo v Hochfilznu. Tejo Gregorin in Andrejo Mali čaka sprint danes.