Ob že preverjenih programskih sklopih bo Animateka letos posebno pozornost namenila razvoju in kreativni rabi glasbe in zvoka v animiranem filmu, ki jo bo predstavila predvsem Retrospektiva: Animirani film, glasba, zvok. Kot je povedal programski direktor festivala Igor Prassel, Animateka s to retrospektivo nadaljuje kinotečno poglabljanje v tehnične in estetske mejnike medija animiranega filma. Glede na obsežnost retrospektive, ki bo poskušala ponuditi uravnotežen izbor med arhivskim in sodobnim programom, pa bo zagotovo dobrodošla tudi ponedeljkova okrogla miza v Slovenski kinoteki (kamor bo umeščena večina programa retrospektive), na kateri bodo gostje ponudili teoretični uvod v bogat filmski program.

V osrednjem sklopu 43 filmov

Poleg štirih sklopov omenjene retrospektive pa bodo vpogled v razvoj in uporabo glasbe v animiranem filmu ponudili še nekateri drugi programski sklopi in celovečerni filmi. Med temi velja omeniti predvsem otvoritveni film festivala Chico in Rita, ki so ga ustvarili španski režiser Fernando Trueba, oblikovalec Javier Mariscal ter Tono Errando, celovečerec Allegro Non Troppo italijanskega mojstra Bruna Bozzetta, moderno klasiko Trojčice iz Bellevilla Sylvaina Chometa ter animirani muzikal z glasbo Čajkovskega Grdi raček ruskega ustvarjalca Garrija Bardina.

Osrednji program Animateke seveda ostaja tekmovalni program, osredotočen na produkcijo kratkometražnega animiranega filma v vzhodni in srednji Evropi. Programski direktor je tokrat v program uvrstil 43 filmov, glede udeležbe slovenskih avtorjev pa se je po njegovih besedah letos zgodil "neke vrste paradoks", saj je v tekmovalnem programu samo en slovenski avtor, in sicer Kolja Saksida. Ta se je s filmom Koyaa: Lajf je čist odbit uvrstil tudi v tekmovalni program filmov za otroke Slon, v katerem se letos predstavljajo še štirje slovenski avtorji in avtorica.

O dobitniku velike nagrade mednarodne žirije maestro bodo odločali kanadski producent, scenarist, filmski teoretik in predavatelj Marcel Jean, filmska kuratorka, animatorka in pisateljica Carolina López Caballero iz Španije, britanski režiser in producent Andy Glynne, nemški slikar in animator Vuk Jevremović ter švedski stripovski in filmski ustvarjalec Max Andersson, ki je tudi letošnji rezidenčni umetnik in avtor festivalskega plakata. Člani žirije pa bodo v spremljevalnem programu - kot je že v navadi - predstavili tudi filmski sklop po svojem izboru. Tako bo Marcel Jean predstavil izbor filmov, ki so nastali v produkciji Nacionalnega filmskega sveta Kanade, Carolina López Caballero bo v programu Fokus na Španijo predstavila zgodovino španskega animiranega filma, Andy Glynne se bo predstavil s serijo kratkih animiranih dokumentarcev z naslovom Animirano mišljenje, Vuk Jevremović z lastno retrospektivo, Max Andersson pa bo poleg razstave Bosanski sploščeni pes predstavil še svoj celovečerni film Tito on Ice, ki združuje žive dokumentarne prizore in stop motion sekvence.

Pester spremljevalni program

V spremljevalnem programu se lahko občinstvo nadeja tudi festivalskih uspešnic, kot so Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama (letos so jo zaradi velikega števila prijavljenih filmov razširili na dva programa), Svetovni jagodni izbor, sklop Evropske šole animiranega filma, ki bo letos predstavil šolo ESDIP iz Madrida, ter Evropskega študentskega tekmovalnega programa, ki ga Animateka že drugo leto zapored pripravlja v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici. Festivalska stalnica pa ostaja tudi sklop Vzgojno-izobraževalnega programa animiranega filma Slon, ki bo poleg tekmovalnega programa ponudil tudi panoramo in Družinskega Slona, v katerem se bosta predstavila dva celovečerna animirana filma, in sicer Mačje življenje Jean-Loupa Feliciolija in Alaina Gagnola ter Hiša pravljic Dominiqua Monféryja.

Čas med filmskimi projekcijami bodo zapolnila srečanja z avtorji, dopoldanski Delovni zajtrki, ki so tradicionalno namenjeni podrobnejšim predstavitvam programskih sklopov, ter Slovenski dan, na katerem se bo predstavilo Društvo slovenskega animiranega filma D'SAF!, novoustanovljena organizacija, ki združuje avtorje in ustvarjalce animiranih filmov. Festivalsko druženje pa bo poleg Kinodvora in dvorane Slovenske kinoteke zajelo tudi Metelkovo, natančneje Klub Gromka, ki bo letos uradno festivalsko afterparty središče in kjer bo za obiskovalce poskrbljeno z animiranimi videospoti, avdiovizualnimi in didžej nastopi ter koncerti.