Wisla Plock - Cimos (danes ob 15. uri): "Za Poljake je tekma zelo pomembna, a težko rečem, da tudi odločilna, saj jih čaka še gostovanje pri Sankt Peterburgu. A vseeno točki nujno potrebujejo, želimo pa si jih tudi mi. Z zmago v Plocku bi si mi matematično že zagotovili uvrstitev med šestnajst najboljših v Evropi," se zaveda Cimosov trener Fredi Radojkovič, njegovo moštvo pa je premierno zmago v letošnji ligi prvakov (po porazu v prvem krogu proti Metalurgu v Skopju) doseglo v Bonifiki prav proti današnjemu nasprotniku (27:24). Po šestih krogih imata kluba obrnjen izkupiček: slovenski prvaki štiri zmage in dva poraza, poljski pa dve zmagi in štiri poraze.

Primorci, ki so proti Poljski poleteli včeraj dopoldan z letališča v Trstu, zaradi napornega in zgoščenega urnika tekem niso imeli veliko časa za pripravo. "Vseeno dobro vemo, kako Wisla igra, kje je močna in kje ranljiva. Po dveh zmagah s Sankt Peterburgom in Gorenjem se nam je dvignila samozavest. Vzdušje v moštvu je dobro, z izjemo Matjaža Mlakarja pa so vsi igralci nared za tekmo s Poljaki. Naš načrt je jasen - z gostovanja prinesti novi točki," napoveduje Radojkovič. Wisla je v ligi prvakov na zadnjih treh tekmah trikrat izgubila (Metalurg in dvakrat Hamburg), danski trener Lars Walther (nekoč je vodil Gorenje) še vedno ne more računati na Luka Dobelška, Boštjan Kavaš pa je eden najpomembnejših igralcev moštva. "Na Poljskem bomo igrali pred polno dvorano, vzdušje bo vroče in ne bo nam lahko. Wisla bo pritiskala na vse načine, naša naloga pa je, da čim bolje izkoristimo njene šibke točke. Naš položaj na lestvici je precej ugodnejši od Wislinega in zato bo igrala pod pritiskom. Na Poljsko ne gremo na počitnice, ampak po novi točki," meni vratar Gorazd Škof, ki je na sredini pokalni tekmi osmine finala pokala Slovenije proti Gorenju v Bonifiki (27:21) zbral kar 21 obramb.

Valladolid - Gorenje (danes ob 20. uri): Velenjčani so na povratni dvoboj v Španijo odšli z dobro in slabo popotnico: dobra je deset zadetkov prednosti iz Rdeče dvorane proti Valladolidu (33:23), slaba pa poraz na sredini pokalni tekmi v Kopru (21:27). "Če bomo tudi v Španiji dosegli le 21 golov, se nam zelo slabo piše. Proti Koprčanom sta bili usodni slaba realizacija pri strelih in nekoliko slabša igra zunanjih igralcev," je spopad v Bonifiki ocenil Gorenjev trener Branko Tamše.

Danes njegovo moštvo čaka Valladolid, ki je v sredo v 12. krogu španske lige gostil Puerto Sagunto in zmagal z 32:25 ter potrdil četrto mesto na lestvici. "Da bi branili prednost desetih zadetkov iz Velenja, bi bila najslabša rešitev. Valladolid ima vrhunski igralski kader, vseeno pa moramo biti mi tisti, ki bomo nadzorovali ritem igre in potek tekme," se zaveda Tamše, ki že ima izkušnje z Valladolidom: kot igralec je v sezoni 2003/04 nastopal v pokalu pokalnih zmagovalcev, ko so Španci v polfinalu z dvema tesnima zmagama izločili Gorenje (v Valladolidu je bilo 34:32, v Velenju pa 30:26).

Celje Pivovarna Laško - Kehra (danes ob 19. uri in jutri ob 17. uri): Celjani se v bogati zgodovini nastopanja v evropskih pokalih še nikoli doslej niso srečali s kakšnim klubom iz Estonije. Na premieri bodo obe tekmi s Kehro odigrali v Zlatorogu, o nasprotniku pa skorajda nimajo informacij, saj Estonci niso pristali na izmenjavo DVD-jev s posnetki tekem. "O Kehri vemo le to, kar nam je uspelo najti na internetu. Gre za moštvo, ki je podobno našemu: nekaj izkušenih igralcev in številni mladi. A glede na to, da obe tekmi igramo v Celju, ne bi smelo biti vprašanja, kdo bo napredoval v naslednji krog," meni celjski trener Vladan Matić pred tekmama z Estonci, ki v svojih vrstah nimajo nobenega tujca. Kehra je devetkratni državni prvak in sedemkratni pokalni zmagovalec Estonije, v evropskih pokalih pa nastopa že od leta 1993.

Radnički Kragujevac - Maribor Branik (jutri ob 18. uri): V dvorani Tabor so Štajerci proti Srbom "vstali od mrtvih" in zaostanek štirih zadetkov (13:17 v 38. minuti) spreobrnili v zmago s prav takšno razliko (26:22). "V neposrednem dvoboju se je izkristaliziralo, kaj lahko nasprotniki ponudijo na igrišču. Čaka nas izjemno težka tekma, a naredili bomo vse, da tudi v gosteh dosežemo pozitiven izid," pravi trener mariborskega moštva Marko Šibila. Najboljši strelec na prvi tekmi je bil s sedmimi zadetki Simon Razgor, ki pred povratno v dvorani športnega centra Mladost Jezero meni: "V Srbijo sicer potujemo s štirimi goli prednosti, a smo to že odmislili. Vemo, kakšno je vzdušje v balkanskih državah, tam bo šlo na nož. Pričakujem, da bo dvorana polna. Upam, da se nam bo uspelo uvrstiti v naslednji krog."