1,25 milijarde dolarjev so porabili potrošniki v ZDA na tako imenovani spletni ponedeljek za nakupe prek spleta. To je lepih 22 odstotkov več kot na lanski spletni ponedeljek, ko so ameriški spletni trgovci prvič v zgodovini v enem dnevu zabeležili za več kot milijardo dolarjev spletnih nakupov. Povprečna vrednost spletnih nakupov posameznega nakupovalca se je povečala za devet odstotkov, na 125 dolarjev. Pa pravijo, da je kriza...

17 odstotkov zaposlenih je imelo v Sloveniji leta 2010 zaposlitev za določen čas, okoli 9 odstotkov zaposlenih je opravljalo dela z delovnim časom, krajšim od polnega, na enega samozaposlenega pa je bilo okoli sedem zaposlenih. Tako nas je v torek razsvetlil statistični urad in v krizno-tranzicijske rane natrl še nekaj soli: leta 1995, torej v začetnih letih tranzicije, smo imeli 8,4 odstotka zaposlenih za določen čas, do leta 2010 pa nam je uspelo delež teh bolj ranljivih skupin povečati za več kot 100 odstotkov.

8 mest nižje pa se je Slovenija znašla na lestvici zaznave korupcije organizacije Transparency International. Kot je v sredo sporočila ta organizacija, smo pristali na 35. mestu, po mnenju Klemenčičeve protikorupcijske komisije pa ocena v bistvu prikazuje realnejše stanje kot prejšnje meritve. Slovenija je bila namreč v preteklih letih, predvsem zaradi metodoloških omejitev na področju merjenja sistemske korupcije, verjetno uvrščena celo previsoko, tako da je letošnji rezultat odsev realnejšega stanja v državi. A rezultati za Slovenijo kažejo, da se zmanjšuje predvsem zaupanje državljanov v delovanje institucij in pravno državo, so povedali v društvu Integriteta.

72 odstotkov podjetij z najmanj 10 zaposlenimi je ob nastopu leta izrednih volitev in padlih referendumov uporabljalo zastonjkarsko odprtokodno programsko opremo (operacijski sistem, brskalnik, pisarniško programsko opremo ipd.). Delež takih podjetij glede na velikost podjetja (po številu zaposlenih oseb) pa je bil največji med velikimi podjetji (250 ali več zaposlenih); znašal je 79 odstotkov. Kot je izbrskal statistični urad, je največ podjetij uporabljalo odprtokodne internetne brskalnike, nezanemarljivih 18 odstotkov podjetij pa je uporabljalo odprtokodne operacijske sisteme. Kriza je, varčevati je treba, le da tega nihče ni povedal angleškim nogometnim klubom.


83 milijonov evrov so porabili klubi angleške nogometne premier lige v enem letu za nakup fuzbalerjev. Kot smo lahko izvedeli v torek, so bili največji zapravljivci pri Manchester Cityju, kjer so porabili kar 13 odstotkov tega zneska. Za Cityjem so se zvrstili Tottenham, Liverpool in Manchester United. V Mariboru sedaj menda resno razmišljajo o razprodaji fuzbalerjev, saj bi lahko samo z angleškim zapravljanjem organizirali pet univerzijad, pa še za kulturno prestolnico bi nekaj ostalo.

16 milijonov odmerkov cepiva proti gripi H1N1 je v torek in sredo končalo v pečeh toplarne Rothensee v nemškem Magdeburgu. Gre za cepivo, ki so ga pred časom kupile nemške zvezne dežele za 130 milijonov evrov, sedaj pa mu je potekel rok trajanja. Nemške zvezne dežele so leta 2009 naročile 34 milijonov odmerkov cepiva pandremix proizvajalca GlaxoSmithKline, od tega jih je ostalo kar 28,7 milijona. Če to ni prikrita državna pomoč farmaciji...