Drevo raste v predsedniškem parku med Belo hišo in travnikom National Mall in je novo. Staro drevo, ki je tam stalo od leta 1978, je namreč februarja letos odnesla nevihta. Skoraj osem metrov visoka smreka iz New Jerseyja bo tako imela možnost zrasti še više. Tradicijo prižiganja lučk na nacionalnem božičnem drevesu je leta 1923 začel predsednik Calvin Coolidge.

Obama je skupaj s soprogo Michelle ter hčerkama Malio in Sasho, pa še taščo Marian Robinson, prižgal lučke in državljane pozval, naj bodo v prazničnih dneh velikodušni s pomočjo ljudem v stiski, kot so brezdomci, lačni, bolni, brezposelni in podobni. Pozval jih je tudi k hvaležnosti vojakom in njihovim družinam.

Precej višje drevo so "prižgali" že v sredo v New Yorku pri Rockefellerjevem centru, kar počnejo že od leta 1931. Smreka iz Pensilvanije meri 22,5 metra in premore 30.000 lučk. Prireditev so popestrili nastopi glasbenikov Neila Diamonda, Cee Lo Green in Carole King. Kot vedno se je zbralo več deset tisoč ljudi, kar je skupaj z obiskom Obame, ki je v mestu zbiral denar za svojo volilno kampanjo, povzročilo pravi prometni infarkt.