Sodišča naj bi neuradno povsem ustavila postopke registracije družb in počakala na odločitev ustavnega sodišča, ali bo to zadržalo izvajanje zakona ali ne. A vsa sodišča se na novo zakonsko ureditev očitno niso odzvala enako, saj so bila nekatera podjetja te dni kljub temu vpisana v sodni register.

Da bodo registracije podjetij potekale znatno dlje, kot je to veljalo prej, je bil sicer eden od argumentov vlade, ki je novelo zakona v sredo poslala v presojo ustavnemu sodišču. Na vrhovnem sodišču nam včeraj niso pojasnili, ali sodišča vpisujejo novo registrirana podjetja ali ne, je pa jasno, da bo odločevanje veliko preprostejše po odločitvi ustavnih sodnikov. A vprašanje je, kdaj bodo ti odločali o ustavni presoji novele in tudi o tem, ali je njeno izvajanje treba zadržati do končne odločitve sodišča.

Je pa vpis samostojnih podjetnikov včeraj po dveh dneh znova začela Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), registrski organ za samostojne podjetnike. Kot nam je pojasnila direktorica Ajpesa Romana Logar, zahtevajo od ustanoviteljev izjavo, da zanje navedene omejitve ne veljajo. Resničnost izjav bodo v Ajpesu preverjali naknadno, če bodo ugotovili, da je izjava neresnična, pa bodo postopek obnovili. Včeraj so registrirali prvih 94 podjetnikov od uveljavitve novele.