Obveznice AG bodo sicer dobili le delničarji z več kot 534 delnicami Plame-Pur (ena obveznica AG je vredna 1068 evrov), medtem ko bodo manjši delničarji celotno kupnino dobili v denarju. Prevzemniki imajo že zdaj zagotovljenih najmanj 55 odstotkov svoje tarče. Plasta je namreč že konec leta 2009 postala lastnica 25 odstotkov Plame-Pur, pred dnevi pa so se prevzemniki o nakupu 30-odstotnega deleža dogovorili tudi s KD skladi in Triglav skladi.

Kot je razvidno iz prevzemnega prospekta, bosta po končanem prevzemu Plasta na eni strani in Moneta na drugi enakovredna lastnika Plame-Pur, ki se ukvarja z izdelavo poliuretanskih pen. V prvi fazi bo delnice Plame-Pur sicer prevzela Moneta, ki pa bo v roku šestih mesecev Plasti prodala toliko delnic, da bosta imela oba tabora lastnikov enak lastniški delež.

Čeprav prevzemnika ne načrtujeta sprememb dividendne politike ali statuta, pa poznavalci pričakujejo, da bo Plama-Pur v prihodnjih letih za izplačilo dividend namenila še večji delež dobička kot do zdaj. To ji med drugim omogoča tudi zelo nizka zadolženost. Poleg tega je pričakovati, da bo začel Frelih po prevzemu izkoriščati tudi sinergijske učinke med Plamo-Pur in Plasto, ki se prav tako ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas.

matjaz.polanic@dnevnik.si