Ko smo razmišljali o tem, katere uvrstiti na naš seznam najlepših, smo prišli do ugotovitve, da se tega preprosto ne da. Vsaka nosi svoj spomin in ob prav vsaki se človek ustavi, da si ogleda vsaj uvodno špico. Zato smo risanke razdelili glede na njihove akterje – živali, ljudi in vse ostalo. Nekaterim smo dodali kako zanimivost, nekatere pa preprosto sprožijo preveč nostalgije, da bi sploh potrebovale komentar. Uživajte.

1. Živali in vsi njihovi talenti

Na prvo mesto smo vsekakor posadili risanko slovenskega izvora, prekrasnega rakunjega slikarja Bojana.

O Hrabrem mišku smo veliko pisali že pretekli teden, ko smo poročali tudi o žalostni vesti, da nas je zapustil njegov stvaritelj, Mark Hall.

Dva pujska sta otrokom znala razložiti marsikaj, česar starši niso znali. Pipi in Melkijad, originalno sicer nemška risanka, je bila tako legendarna, da je pred le kakim letom dni Jurij Souček, ki je posodil glas obema pujsoma, za slovenski radio ustvaril novo sinhronizacijo risanke na temo – prašičja gripa, kaj pa drugega.

''Pozzzdravljeni ljubitelji kacccc, jasss sem Modri Dirkaccc, najhitrejsssa kaca na svetu.'' Kar je zanimivo, je, da je Modri Dirkač svoj prvi nastop doživel v risanki o najbolj znanih žabah na svetu, Ponču in Toru. Šele kasneje je dobil svojo lastno risanko. Na žalost, epizode hitre kače nismo našli v slovenskem jeziku, smo pa našli slovensko govoreči žabici.


''Lahko noč otroci, lunica že sveti'' nam je pel Medvedek Uhec.

Kdo ve, od kod si k nam prišla, na krilih sončnega zlata, morda pri nas čebelica, prijatelje si boš našla (že pojete zraven?). Pa ne, da ti si tista nagajiva Maja?

Biskvitke starejša mladina danes pozna pod hrvaškim imenom Bipsiči, mlajša generacija pa to angleško risanko zamnejujejo z Malimi letečimi medvedki. Seveda si lahko male prikupne kužke (v hrvaščini), ki so jih kar naprej iskali veliki psi, in pa tudi male krilate medvedke, ki sta jim hrano vedno kradla lisjaka, ogledate spodaj.

Spodnje tri so ene od starejših in le malokdo se jih spominja. Še veste kdo je bila Pimpa? Kdo je kar naprej govoril ''lačni smo, lačni smo''? Veste, kdo sta Smeškota? Ne? Oglejte si posnetke in se nasmejte do solz.

Če poznate ustvarjalca Bruna Bozzeta, potem veste, da so izpod njegovih prstov zletele prikupne in precej nerodne žuželke Liliput put, znan pa vam je tudi Bozzetov režeči stvor, ki smo ga uvrstili med neuvrščene – seveda je to Stripy.

Če mislite, da smo živali predelali, se motite. Ostali so nam še najmočnejši medo na svetu, raček, ki je nadvse rad jedel pajkovo torto s polži, požrešni teliček Buš Buš, male Zobne miške in pa legenda vseh podzemnih bitij, Krtek.


2. Ljudje in vse njihove norčije

Jajo in Pajo in pa nerodneža Pat in Mat, danes poznana pod imenom A je to, so delo istega ustvarjalca, Lubomíra Beneša. 44. epizoda Pata in Mata, Igralca biljarda, je bila povabljena na skoraj vse festivale animiranega filma, dobila pa je dve nagradi na Svetovnem praznovanju animacije v Agouri – najboljša dnevna televizijska serija in pa druga najboljša profesionalna animacija s prekinjenim gibanjem.

Lolek in Bolek je risanka o dveh bratih in njunih neskončnih dogodivščinah na planem. Kar morda ne veste, je, da karakterja bratcev temeljita na resničnih osebah – sinovih poljskega ustvarjalca Władysława Nehrebeckega, Janu in Romanu.

Tudi Gasilec Samo temelji na resničnih osebah. Idejo za animirano serijo sta namreč dobila dva upokojena gasilca.

O tem, da ni lepo lagati, sta nas učila Tofffsy in pojoča travica.

Lahko noč, Jakec. Ti pa mir, Pacek.

Kolikokrat ste zaradi risanke Lev, čarovnica in omara, ki je doživela celo uprizoritev kot film na velikih platnih (Zgodbe iz Narnije) pogledali, ali se vaša omara res ne nadaljuje v drug svet.


Tako Kolcamož kot tudi Gustav sta risanki o povsem vsakdanjem človeku, z vsakdanjo službo in vsakdanjim življenjem. Le da eden od njiju povsem nevsakdanje kronično kolca, drugi pa na hudomušen način uprizarja človeško vedenje v določenih sitacijah.


Na veselje mnogih povemo, da je dobri profesor Baltazar, ki je med leti 1967 in 1971 reševal težave svojih sosedov, z letom 2005 začel snemati celo nove epizode.

Če se ne spomnite vzklika ''Pri Grejskalu! Jaz imam moooooč!'' si nujno poglejte spodnjo epizodo He-Mana in gospodarjev vesolja.

3. Neuvrščeni: Čevlji, črte, palčki, in barvaste hruške

Gumenko, Nadškorenj Škrip, Švedra, Škpet in Marga so Šolenčki.

David in Smuk sta sicer oba palčka, sta nas pa učila različnih stvari. David temelji na stoletja starih španskih zgodbah o Palčji deželi, za katero mnogi še vedno verjamejo, da res obstaja. Sicer pa je glavna igralka serije pravzaprav narava, ki nam lahko da vse, kar potrebujemo. Smuk je živel v ribniku Brbotalniku, kjer je bila ''megla tako gosta, da bi jo lahko z nožem rezal'' in se navduševal nad zvezdami.

Počasi se na naše ekrane vračajo stare, risane serije. Risane s svinčniki in barvicami, ne z računalniškimi programi. Tako ste mnogi že kako nedeljo nazaj obsedeli pred televizorji, saj ste tam lahko ugledali stare dobre Smrkce.

Kaj je Stripy, nihče ne ve, kot tudi nihče ne bo pozabil ali kadarkoli do potankosti oponašal njegovega burnega smeha.

Gospod Linea je bila kratka risanka o dolgi črti, katere del je bil možakar. Ker je bila tako kratka, je bila pogosto uporabljena kot vezni člen med raznimi oddajami na televiziji, in ker Linea govori žlubodravščino, je bila preprosta za izvoz – zato je pristala v več kot 40 državah.

Kdo je živel več milj pod morjem? Snorčki, seveda.


Francoska risanka Barbapapa je svoje ime dobila iz fraze barbe à papa, kar je francoski izraz za sladkorno peno, dobesedno pa pomeni očetova brada. Prvotno je bila Barbapapa, ki je ob enem ime za vrsto bitja in tudi ime glavne protagonistke, knjižna herojinja, nato pa je doživela upodobitev v stripih in snimiranih serijah. V vseh oblikah je bila Barbapapa zelo ekološko usmerjena in se je po človeškem svetu na vse pretege trudila vklopiti.

Upamo, da smo glavne in najlepše zajeli ter da smo vam v oči priklicali vsaj kako solzico. Če se spomnite še kakšne risanke, jo zapišite med komentarje in nas spomnite nanjo.