Tudi pri nas je kar nekaj neformalnih združenj in skupin, v katerih se združujejo privrženci neonacističnih oziroma nacionalsocialističnih prepričanj. Med bolj skrivnostne sodi slovenska divizija organizacije Blood and Honour, ki naj bi jo vodil Dejan Prosen iz Žirov. Delo piše, da so ta podatek prejeli od zanesljivih virov prejeli, informacijo pa so kljub temu vsestransko preverili. Preverili pa so tudi Prosenove povezave s stranko SDS

Podmladek stranke je bil ustanovljen novembra lani v Žireh, njegov predsednik je takrat postal Jure Kunc, s Prosenom pa sta se že mesec dni pozneje v okviru gorenjske regijske koordinacije Slovenske demokratske mladine (SDM) udeležila obiska državnega zbora. Kot navaja spletno mesto SDM, so s poslancem SDS Brankom Grimsom govorili o demokraciji, vladavini ljudstva in podobnem.

Informacije, da je Prosen član izvršilnega odbora SDM Žiri in tudi podpredsednik žirovske SDS, je Delo preverilo pri njem, Kuncu in predsedniku SDS Žiri Martinu Frelihu. Prosen je za časnik povedal, da je član in simpatizer stranke ter da je član podmladka, da pa v v SDS ali SDM nima funkcije.

Ko so ga vprašali, zakaj se je torej udeležil obiska pri poslancu Grimsu, je odgovoril, da le kot simpatizer. Tako je odgovoril tudi na vprašanja, ki so bila povezana z ustanovitvijo žirovskega podmladka, saj se na fotografijah s tega dogodka pojavlja poleg predsednika Kunca in drugih članih izvršilnega odbora.

Prosen je za časnik pojasnil, da ga z organizacijo nemara povezujejo, ker je član skupine Tukaj je Slovenija, in poudaril, da je domoljub. Tudi Kunc je za Delo zatrdil, da noben član ali simpatizer SDM oziroma SDS Žiri ni član te organizacije. Kot je povedal, so jih nekateri mediji z neonacistično organizacijo začeli povezovati, ker je eden njihovih nekdanjih članov Kristjan Podobnik dejaven v Tukaj je Slovenija, ki pa po Kunčevem mnenju ni povezana z Blood and Honour. Na vprašanje, zakaj se njegovo in Prosenovo ime omenja v zvezi z njo, pa je odgovoril, da če je postrižen na kratko, še ne pomeni, da je skinhead.

Na vprašanja o Prosenovih funkcijah v SDM in SDS Žiri, je Kunc zatrdil, da sam ni več predsednik SDM Žiri, temveč je to Prosen, Frelih pa je dejal, da je Prosen podpredsednik žirovskega podmladka. O informaciji, da je prav Prosen vodja slovenske Blood and Honour, pa je dejal, da je to tudi sam slišal od enega od njihovih članov. Na sedežu SDS so na vprašanje, ali so seznanjeni, da so med člani stranke tudi pripadniki in simpatizerji neonacistične skupine Blood and Honour Slovenija, odgovorili, da s tem niso seznanjeni.

Kot piše Delo, se jim je po dolgotrajnem raziskovanju vendarle uspelo dokopati do imen vsaj dveh pripadnikov Slovenske vojske z zelo verjetnimi povezavami z omenjeno skupino (imeni sta znani uredništvu). Po njihovih informacijah je prvi poklicni vojak, drugi pa se je lani, kot kažejo njihovi izsledki, udeležil urjenja v Novem mestu in je najbrž prostovoljec. Odkrili so še, da se je letos spomladi uril v afriškem Džibutiju, toda v oblačilih in z opremo, ki kažejo, da je šlo za francosko vojsko.