Cena mesečnega najema z davkom na dodano vrednost znaša 90 evrov, parkirni prostori pa so na voljo vsem zainteresiranim, s tem da imajo bližnji stanovalci prednostno pravico, so pojasnili v Avto Lapu.

"Najemnina parkirnega prostora je previsoka"

Šiškarjem se takšna najemnina zdi previsoka. Na spletnih forumih se sprašujejo, kako je Avto Lap sploh prišel do takšne ideje, in navajajo, da bi za parkirni prostor denimo v garažni hiši Stožice plačali 50 evrov na mesec, pri čemer pa bi bil njihov avtomobil še pod streho in varovan. Da je cena najema previsoka, se strinjajo tudi v podjetju Dom efekt, ki upravlja omenjene stanovanjske bloke, in na Mestni občini Ljubljana. Župan Zoran Janković je ceno najema parkirnega prostora celo označil za oderuško in napovedal, da bo mestna občina skupaj s tamkajšnjimi prizadetimi stanovalci pripravila tožbo, o uspešnosti katere Janković sploh ne dvomi.

Plačljivi režim parkiranja na omenjenem parkirišču velja od 20. novembra, v Avto Lapu pa so do zdaj na parkirne prostore namestili 40 parkirnih zapor. Napovedali so, da ko bodo zaklenili vseh približno 180 parkirnih prostorov in jih bodo oddali strankam, bodo vsa vozila, ki ne bodo imela dovoljenja za parkiranje, odstranili s pajkom. Tega ukrepa za zdaj niso uporabili, je pojasnil direktor Avto Lapa Jerko Lap, kar je potrdila tudi Janja Cof iz Dom efekta. Slednja upa, da stanovalci niso in ne bodo popustili pritisku zasebnika in se odločili za sklenitev najemnine. Po drugi strani pa Lap pravi, da so prejeli že več povpraševanj od stanovalcev in da se z njimi že dogovarjajo o podpisu ustrezne pogodbe.

Čigavo sploh je parkirišče?

Lap vztraja, da oddajanje prej brezplačnih parkirnih mest ni sporno. Pojasnil je, da je Avto Lap parkirišče dobilo v najem od gradbenega podjetja Giposs, v katerega lasti naj bi bilo celotno zemljišče. A stanovalci in upravitelj blokov se ne strinjajo. Pravijo, da gre za funkcionalno zemljišče blokov, ravno zato so etažni lastniki letos sprožili postopek določitve pripadajočega funkcionalnega zemljišča k blokom. Sodišče jim je odobrilo vpis plombe na zemljišče, a se je Giposs zoper sklep sodišča pritožil. Vendar kljub vsem tem postopkom Lap pravi, da je "plomba, ki je v zemljiški knjigi, le nepravnomočen zaznamek 'spora' v nepravdnem postopku in ni nobena ovira za upravljanje parkirišč".

"Edino pravilno bi bilo, če bi Giposs in Avto Lap počakala, da se razreši ta spor, preden bi šli v takšne ukrepe," pa meni Cofova, ki je povedala, da bodo skupaj z odvetniki sprejeli odločitev, kako ukrepati naprej.

Predstavnica upravnika blokov se zaveda, da bo boj za parkirišča dolgotrajen in zahteven. Razkrila je tudi, da so poskušali z omenjenima podjetjema začeti pogovore in priti do kakšne kompromisne rešitve, a niso prišli daleč, saj so jim v podjetjih dali vedeti, da jih njihovi zasebni posli nimajo kaj zanimati.