Faku se je zatresla roka povsem na koncu, zgrešil je 18. in 19. tarčo dneva. Praktično je naredil napako preveč prav v elementu, kateremu je na treningu posvečal posebno pozornost. Situaciji, ko prva tarče ne pade in se je potrebno potem zbrati za vse ostale. Zgrešil je dve zapored. Z eno bi bil na stopničkah. Kot nalašč je zgrešil še stoje, kar je zadnje obdobje po padcu z rolkami, ker zaradi poškodbe leže sploh ni mogel streljati, celo treniral več. "Nekako nisem našel pravega ritma. Pred tekmo sem bil kar precej napet, morda tudi zaradi tega nekaj negotovosti. Sedaj je pomembno, da je prva tekma za mano, že komaj čakam naslednjo," je pojasnil. V teku se je že videlo, da je že "hudo navit", kot je posebej opozarjal Janez Marič, a tega sam še ni verjel. Z odličnim finišem, s katerim je v zadnjih štirih kilometrih prehitel še pet tekmecev in se vrnil med deseterico, je za seboj povlekel tudi Čeha Michala Slesingrja, ki je zadnje priprave z reprezentanco opravil prav na Pokljuki. Od vsega začetka je v vseh elementih izstopal mladi Francoz Martin Fourcade in prednost rutinirano v slogu starega mačka pripeljal do zmage: "V tretjem krogu sem videl, da me lovi Landertinger in vedel sem, če bom zadel vse, bom zmagal. Vendar, če tako razmišljaš ni dobro. Zgrešil sem eno tarčo, vendar je bilo vseeno dovolj."

Točke za 36. mesto (in skalp največje legende Ole Einarja Bjoerndalna) je ujel še Vasja Rupnik, ki pri 34-letih vztraja praktično le še iz ljubezni do športa s statusom s.p, s svojimi sponzorji iz gozdarstva. Visokorasli Logatčan je res letel kot gozdar ter le malo zaostal za svojo najboljšo uvrstitvijo v svetovnem pokalu, 28. mestom. "Če ne bi po nepotrebnem zaradi prehitrega proženja zgrešil eno tarčo in zgubil minuto, bi bila zame tekma skoraj popolna. No, bo pa sprint še boljši," je pripomnil Vaso. Janez Marič in Klemen Bauer sta vse možnosti zapravila že na prvem oziroma drugem postanku s tremi minutami pribitka naenkrat. Iz glave pa to hitro udari v noge in roke, ter upočasni tek. Peter Dokl je bil s Švedom Bermannom celo drugi najhitrejši strelec tekme, v teku pa ni zmogel narediti čudeža. "Biatlon je res loterija. Enkrat dobiš, drugič izgubiš. Je pa težko, če se to zgodi povsem na koncu, kot se je Jaku. Če pa 'kiksneš' v začetku, se ne da nič več popraviti. Za Faka in Rupnika najdem vzpodbudne besede, predvsem na tri zgrešene tarče, Bauer in Marič si morata povrniti samozavest. Zaradi Fourcada so mnogi favoriti v hitri smučine drago plačali napake," je ocenil trener Uroš Velepec.

Danes se bo pod reflektorji začela tudi sezona za biatlonke s Tejo Gregorin in Andrejo Mali. Gregorinova je sezono začela v malem šoku, saj je v Pokalu IBU osvojila le 17. mestu, z razmeroma velikim zaostankom za Finko Kaiso Makarainen, zmagovalko svetovnega pokala v pretekli sezoni. Po tekmi so se skupaj s trenerjem izgovarjali na spremenljive razmere in pomanjkanje tekem. Teja verjame, da lansko osmo mesto v skupnem seštevku lahko še izboljša. Uroš Velepec jo hvali, da je zaostanek v teku v za fanti še zmanjšala, le z Andrejo Mali se težko primerja. Šibka plat lova na stopničke ostaja streljanje, s katerim se ubada Tomaš Kos. "Na treningu meni ni posebej težko pospešiti streljanja, malo večji problem je to prenesti na tekme. Na tekmah se pač bojim streljati hitro in hitro padem v stari vzorec. Pravzaprav še vedno več delam na točnosti streljanja, saj menim, da mi še vedno le zgrešeni streli odnesejo stopničke. Nemara na prvih tekmah zagotovo še ne bom pripravljena tvegati. Verjamem, da se bo prav tako enkrat srečno izšlo. Tekma pod reflektorji me ne moti. Morda mi je pozno popolne še ljubše tekmovati. Opažam, da žele po dvanajsti uri začnem normalno 'funkcionirati' in mi popoldanska tekma celo bolj ugaja kot, če bi tekmovale dopoldne," pravi Gregorinova.