Festivalsko dogajanje bo na obeh straneh meje - v Novi Gorici in Gorici - krenilo jutri z odprtjem osrednje razstave v Mestni galeriji Nova Gorica. Dela gostujočih umetnikov pa bodo prihodnji teden, ki prinaša številne obfestivalske dogodke, pogovore, filmske projekcije, performanse in eksperimentiranja, na ogled še v Kulturnem centru Mostovna, v Kulturnem domu Nova Gorica, na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi ulici in galeriji Metropolitana v sosednji Gorici.

Za izhodišče tokratnega festivala so kuratorji postavili v ospredje proces umetniškega ustvarjanja in njegovo večplastnost tako v smislu razumevanja kot uporabe različnih sodobnih tehnoloških aplikacij. Tako bo med njimi opaziti tudi take, ki na prvi pogled nikakor ne posegajo na področje digitalnih ali tehnoloških umetniških praks, ampak je dojemanje uporabe digitalnega mogoče le prek večplastnega branja procesa umetniškega ustvarjanja. "Naslov letošnjega festivala je primerno zavit v tančico in označuje zgolj prostor dogajanja, zato je avtorjem ponudil številne možnosti. Lahko rečemo tudi, da je ena izmed značilnosti umetnosti novih medijev to, da potencialno ustvarja kritične momente; tako se odpirajo možnosti za nastanek nečesa novega," pojasnjuje Sendi Mango, ena izmed kuratork in članica skupine BridA.

Vodja festivala in direktorica novogoriškega kulturnega doma Pavla Jarc poudarja, da se je Pixxelpoint uveljavil kot eden pomembnejših festivalov novomedijske umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem merilu. Njegov glavni namen pa vendarle ostaja približevanje informacijskih tehnologij širšemu občinstvu, predvsem pa želijo z njim mlade spodbuditi tudi k drugačnim možnostim uporabe računalnika.