Te dni odhaja nazaj v Madrid. Ni najbolj optimističen - z ene krize odhaja v drugo, še globljo. "Situacija v Španiji ni najboljša, ne vem, kaj me čaka, a imam nekaj načrtov," pravi. Ideje, kako naprej, si je nabral prav v Sloveniji.

Sedemindvajsetletni sociolog je v Ajdovščino prišel kot prostovoljec v okviru programa Mladi v akciji, Akcija 2 - Evropska prostovoljna služba, ki ga sofinancira evropska komisija. O Sloveniji si ni ustvarjal predstav, od nje ni nič pričakoval, še manj gradil na stereotipih. Zato tudi ne odhaja razočaran ali presenečen, ampak zgolj vesel, da jo je imel priložnost spoznati.

"Imel sem podobne težave kot večina tujcev, mešal sem vas z Estonijo in Slovaško," se zasmeje. Slovenija mu je dala priložnost, da se je prvič srečal s poučevanjem mladih. Obiskal je vse osnovne šole v Vipavski dolini in novogoriške gimnazijce, ki se učijo španščine. Otrokom višjih razredov je svojo državo najprej predstavil in nato priredil nagradni kviz, z mlajšimi je izdeloval papirnate marionete knjižnega junaka Don Kihota. Delo z mladimi in poučevanje sta ga tako pritegnila, da namerava to početi še naprej.

S svojo odprtostjo in komunikativnostjo je mnoge domačine spodbudil, da so z njim po dolgih letih od šole zopet spregovorili v angleščini, z vsako vožnjo s kolesom po Ajdovščini je dajal vedeti, da meja ni več in da vsi skupaj živimo v eni globalni vasi.

"Za osnovnošolce je bila to odlična priložnost za učenje o multikulturalizmu. Za mnoge učence s podružničnih šol po vaseh je bil to dejansko prvi pogovor s tujcem," v novi Hiši mladih nedaleč od izvira Hublja pove Urška Brežnjak, ki v Medobčinskem društvu prijateljev mladih (MDPM) Ajdovščina skrbi za mednarodno sodelovanje. "Ob takšnih obiskih rastemo tudi sami," je prepričana.

Emilio Ajdovščine in Madrida ne more primerjati. "Težko je primerjati dve tako različni mesti. Priznam, navajen na množico ljudi in ponudbe sem se tukaj včasih malo dolgočasil." "Burja? Burja je pa zanimiva. In nadležna, ko piha premočno," se zasmeje.

V Španijo odhaja ravno pravi čas, saj ne mara mraza. Ali pa v nepravem času, saj ga doma čaka država globoko v krizi. "Trenutno imamo pet milijonov nezaposlenih ljudi," postreže z zadnjim podatkom, zaskrbljen nad zmago konservativne desničarske vlade. Ga pa veseli, da prostovoljstvo v Evropi vse bolj dobiva pomen. "Žal pa bo prostovoljstvo v tej krizi, kot kaže, postalo edini način, da lahko delaš," doda.