Ostala slovenska trojka bo uvodno tekmo skušala hitro pozabiti. Peter Dokl je bil s tremi zgrešenimi streli 78., Janez Marič je ob šestih zgrešenih strelih končal mesto za njim, še strel več pa je zgrešil Klemen Bauer in bil 89.

V slovenskem taboru je bil najvišje uvrščen Fak, ki je potrdil, da tekaško sodi v sam svetovni vrh, za drugo mesto pa je tokrat zgrešil en strel preveč. Odličen je bil vse do četrtega streljanja, dve "črni" tarči pri 18. in 19. strelu pa sta zanj pomenili padec po razpredelnici. Tudi z enim zgrešenim strelom manj bi si Fak tokrat priboril drugo mesto. Blizu svojemu optimumu je bil Rupnik.

"Optimalno je s tekmo opravil res le Vasja Rupnik. Streljal je kot na treningu, pokazal dober tek in osvojil mesto, ki si ga s trdim delom zasluži. Jakov je na zadnjem streljanju zapravil stopničke. Škoda, danes so bile dosegljive. Sicer pa je kar nekaj favoritov delalo napake, tudi Jakov in osvojil osmo mesto. A sezona se je dobro začela," je bil po tekmi zadovoljen glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Manj dobro je ocenil preostalo slovensko trojko, ki je na strelišču zapravila točke na uvodni tekmi. "Bili smo kar žalostni, ker sta Janez Marič in Klemen Bauer že na prvih dve streljanjih zapravila visoko uvrstitev, zgrešila tri oziroma štiri strele in potem je težko teči, saj tekmovalec ve, kaj je zapravil. Kdor pozna ta šport ve, da tekmovalci nato le še čakajo, kdaj bo tekme konec. Podobno se je zgodilo Petru Doklu po zgrešenih strelih leže in seveda pri vseh treh tek ni bil tak, kot ga lahko pokažejo. Naslednja priložnost za boljšo uvrstitev bo že čez dva dni," je povedal Velepec.

V ospredju je z neverjetno prednostjo skoraj dve minut zmagal Francoz Fourcade, ki je prav tako kot Šlesingr in presenečenje tekme Schempp zgrešil le eno tarčo, a si je z odličnim tekom priboril prvo mesto z zastrašujočo prednostjo. "Francozi so že na IBU pokalu pokazali, da so odlično pripravljeni in da imajo odličen material. Fourcade je to danes potrdil in precej prehitel tudi tiste, sicer najboljše," je še povedal Velepec.

V četrtek (ob 17.15) se bodo v Östersundu pomerile tudi ženske, na 15-kilometrski tekmi pa bosta nastopili tudi Teja Gregorin in Andreja Mali.