Slovenska reprezentanca start večerne tekme (17.15) na starodobni razdalji na 20 kilometrov čaka na krilih nedeljske tekme omenjenega drugo nivojskega svetovnega pokala, pokala IBU. Zmaga Jakova Faka, četrto mesto Bauerja ter 17. mesti Teje Gregorin in Janeza Mariča so odpihnili velik del negotovosti in potrdili optimizem, ki ga je ob dobrih pripravah najbolj očitno razglašal trener Uroš Velepec.

"Zame je bila to resnično odlična testna tekma. Preizkusil sem taktiko teka in streljanja na isti progi. Dva od treh krogov sem tekel namerno rezervirano. V zadnjem sem pospešil in tako do konca odprl ventile za ta teden. Na strelišču sem opravil, kot sem si zamislil. Brez kompliciranja v skupnem strelskem času 50 sekund, kar je bilo med hitrejšimi. To želim ponoviti danes, v teku pa slediti svojemu ritmu, ki je na tej progi ključnega pomena. Dolg in relativno strm klanec mi zelo ustreza, saj ga je treba preteči v ritmu. Bolje pripravljeni tekači lahko na tej progi pridobijo še več kot na katerem drugem prizorišču," je 25-letni Bauer opisal generalko, ki jih trener Velepec, kot glavni strateg reprezentance, doslej ni vključeval v vadbeni načrt, a je zaradi spremembe prizorišča (Idre/Oestersund) prišla kot nalašč.

Jakov Fak si je uradno tekmo še posebej želel. Ne zaradi nagrad, ki jih je letos IBU dvignila tudi na tekmah nižjega nivoja in je zato z zmago že zaslužil 3000 bruto. Pri uradni tekmi je manj izgovorov na okoliščine, poveča pa se tekmovalni stres. "Sem tip, ki raje tekmuje kot dela nekaj zase. Moj izziv je vedno nekoga premagati. Tudi za nič na treningu. Tak je moj moto. Taki tekmovalni izzivi mi dajejo še posebno motivacijo," je o tekmovalnosti navrgel Jakov Fak, ki mu je že prinesla kolajni na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah, s tem da je dopolnil šele 24 poletij. Ko je na nedeljski tekmi zgrešil eno tarčo, s tem ni bil zadovoljen. Želi biti optimalen.

"Strelska forma je odvisna tudi od dneva, včasih uspe bolj, včasih manj. Na treningu sem se posvetil primerom, ko sem že zgrešil eno tarčo. Tedaj je teže ostati zbran in zadeti vse tarče do konca. Zame je ena zgrešena tarča in potem štirje zadetki večji uspeh kot kakšna druga okoliščina," je pojasnil svoj strelski pristop.

Omrznjen strelski prst, ki mu je vzel zalet v drugem delu pretekle sezone, in padec na rolkah z izpahnjeno ramo, ki mu je otežil jesenske priprave, omenja le še redko. "Kako se bo obnašal prst, ne vem, ker takega ekstremnega mraza zdaj ni in nimam težav," pojasni, s tem da je že jeseni v snežnem predoru v Oberhofu testiral inovativne rokavice, ki omogočajo baterijsko ogrevanje tekstilnih niti. Lani je slovenskim lovcem uvod v sezono sijajno uspel, saj so domala vsi omenjeni, ki bodo vlekli slovenski voz tudi v novi sezoni, dosegli celo najboljše dosežke v zimi. Fak je začel celo z zmagovalnimi stopničkami, Bauer in Marič z deseterico.