Sodnik je že uvodoma v svojem nagovoru nakazal, da bo kazen ostra, ko je dejal, da ne gre za malomarnost, ampak kaznivo dejanje. Za Murrayja je dejal, da je kriv laganja in zavajanja ter da ni delal v korist svojega pacienta. Njegova dejanja je označil za sramoto za zdravniški poklic.

Porota je Murrayja v začetku meseca spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ker je Jacksona zalagal z močnimi pomirjevali za zdravljenje nespečnosti. Med drugim mu je dajal močno pomirjevalo propofol, ki ga sicer uporabljajo le v bolnišnicah oziroma operacijskih sobah.

Sodni proces je trajal šest tednov in zdravnikovi odvetniki niso zanikali rednega dajanja pomirjeval Jacksonu, vendar trdili, da si je pokojnik verjetno sam zadal smrtno dozo mimo Murrayjevih priporočil.

Tožilec David Walgren je sodnika pozval, naj izreče najvišjo možno kazen za lahkomiselno in kriminalno obnašanje, ker je Murray ustvaril okoliščine za tragedijo in Jacksona v kritičnem trenutku zapustil. Tožilec je prav tako zahteval, naj sodnik obsojencu naloži plačilo 100 milijonov dolarjev odškodnine pokojnikovi družini.

Višina odškodnine znana 23. januarja

Sodnik Pastor se je strinjal, da bo odškodnina potrebna, njeno višino pa bo določil na naslednjem zaslišanju 23. januarja. Jacksonova družina denarja ne bo nikoli videla, saj je Murray trenutno globoko v dolgovih, kot je bil že, ko ga je Jackson najel. Obljubil mu je 150.000 dolarjev na mesec, če mu pomaga skozi obdobje priprav na in potem tudi med veliko načrtovano glasbeno turnejo v Evropi.

Conrad Murray tudi tokrat ni spregovoril v svojo obrambo, kot ni niti na sodnem procesu. Njegov odvetnik Ed Chernof je priznal, da je bila Jacksonova smrt tragedija, ki zahteva kazen, vendar pa bi bilo potrebno upoštevati celotno življenje obsojenca. Ta je že bil kaznovan, saj več ne bo smel opravljati zdravniškega poklica in bo do smrti znan kot človek, ki je ubil Jacksona.

Pred izrekom kazni je odvetnik Jacksonove družine Brian Panish prebral izjavo, v kateri družina zatrjuje, da ji ne gre za maščevanje, ker to mrtvega ne bo oživilo. Želijo le, da se zdravnikom pošlje sporočilo, da ne morejo prodajati svojih storitev najboljšemu ponudniku in pri tem pozabiti na Hipokratovo prisego.