Nekdanji direktor Davčne uprave RS Simič, ki je v šestletni zgodovini izbire najuglednejšega strokovnjaka na spletnem portalu Tax-Fin-Lex prejel to nagrado že večkrat, je ugotovil, da se v državi ustvarja slaba klima, denarja v proračunu pa je vedno manj. "Ne vidim ničesar, da bi lahko rekel, da bo boljše," je dejal. Gledati je treba, da je denarja dovolj, je menil Simič, ob tem pa opozoril, da ne moremo iz vsakega davčnega sistema vzeti le tistega, kar nam ugaja. "Dokler nam sindikat vodijo davčno politiko, je katastrofa," je dejal, sam pa predlagal takšno davčno reformo, s katero bi povečali število razredov pri dohodnini na pet, znižanje davka od dohodkov pravnih oseb ter uvedbo t.i. kapice na socialne prispevke.

"Imam občutek, da so tisti, ki veliko delajo in veliko zaslužijo, garjasti in jih je treba izgnati iz Slovenije," je dejal Simič. Komentiral je tudi predvolilne napovedi številnih političnih strank, da bodo povečale tuja vlaganja: "Ko se ustvari klima, da je Slovenija s tega vidika neprijazna, bodo šli tuji investitorji drugam." Kot je ugotovil, trenutno nimamo z davčnega vidika tujcem ponuditi nič takega, zaradi česar bi prišli v Slovenijo. Peterlin, ki je vodil več podjetij, zdaj pa je svetovalec v svojem lastnem podjetju in predsednik Združenja poslovnih finančnikov Slovenije, je ugled izpostavil kot eno najpomembnejših vrednot v poslovnem svetu. "Nekatere banke so podjetja dobesedno silile, da najemajo kredite v švicarskih frankih. Neznanje ali nemorala?" je vprašal.

Banka naj skrbijo za kredibilnost

Še posebej bankam je priporočil, da bi morale skrbeti za kredibilnost. "Ljudje bomo plačali vse to, kar je nastalo v finančnem sektorju iz pohlepa," je opozoril Peterlin in ugotovil, da so vse banke v težavah, še posebej pa slovenske, ker so financirale tisto, česar tuje niso. Cerar, zunanji svetovalec DZ, izbiro za najuglednejšega pravnika razume kot potrditev, da mu uspeva držati se svoje strokovnosti, ne da bi se podrejal političnim pritiskom. Sicer pa je ugotovil, da je politika pravu vse od osamosvojitve dalje posvečala premalo pozornosti.

Razvijati moramo pravosodje, ker je to velika naložba v družbeni razvoj, je pozval Cerar. "Danes smo v položaju, ko je pravo zelo neugledno in tudi druge veje oblasti ne uživajo velikega ugleda," je menil ter dodal, da smo prišli v položaj, ko je družba preveč kritična. Vsi razmišljajo samo o korupciji in nepravilnostih, ljudje se zaradi tega počutijo prevarane, a razvojno nas to omejuje. "Ljudje morajo videti, da ima smisel delati, biti pošten," je pozval. Cerar je še opozoril, da smo dosledno uničevali pojem avtoritete, in to na vseh področjih. Danes iščemo rešitelja, a nikomur ne priznavamo avtoritete, je dejal. Sam se boji, da bo Slovenija po volitvah spet neskladna, "spet ne bo mogoče premostiti razkola med levimi in desnimi, rdečimi in črnimi ... če nam to ne bo uspelo, nam spet ne bo šlo".