"Tisti, ki se smeje zadnji, se smeje najslajše," se glasi naslov oglasov Azimuta. Na ta način želi italijanska družba za upravljanje s premoženjem Italijane spodbuditi, naj prek njenega novega Sklada stabilnosti z odkupi italijanski državnih dolžniških vrednostnih papirjev priskočijo na pomoč močno zadolženi državi.

Oglas je opremljen s fotografijo Merklove in Sarkozyja, ki je bila posneta na oktobrski novinarski konferenci. Tedaj se je na obrazih voditeljev Nemčije in Francije ob vprašanju novinarja, ali zaupata obljubam oz. sposobnostim tedanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija za razrešitev italijanskih dolžniških težav, zarisal porogljiv nasmešek, kar je razburilo mnoge Italijane.

"Prihodnost države bodo pisali njeni ljudje," po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporoča oglas.

Novi sklad Azimuta sicer sledi ponedeljkovi akciji italijanskih bank, poimenovani dan za nakup obveznic. Ob tej priložnosti so lahko Italijani brez provizij sodelovali pri odkupu italijanskega dolga in tako izkazali patriotski odnos do države.

Italijanski javni dolg se trenutno giblje pri 1900 milijardah evrov oz. pri okoli 120 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP), država pa bo morala prihodnje leto za poravnavanje svojih obveznosti izdati za 440 milijard evrov državnih dolžniških vrednostnih papirjev.